Кличко проміняв відставку Азарова на пиво?

Чутки, що опозиціонер Віталій Кличко тісно співпрацює з владою, ходять уже давно. Про це часто говорять не лише журналісти та політологи, але й навіть колеги по опозиції. Бо аж надто дивною іноді виглядає позиція «УДАРу» з багатьох політичних питань. Та й у виборчому списку партії було немало людей, яких пов’язували з Банковою. Однак сам Віталій завжди такі чутки спростовував. Так було й нещодавно, коли лідер «УДАРу» разом зі своїми депутатами не проголосував за відставку уряду Миколи Азарова.

Нагадаємо, що 19 квітня, коли це питання розглядалося у Раді, в залі засідань не було ані самого Кличка, ані шести його соратників. Серед них, до речі, колишній мер Одеси Едуард Гурвіц та екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. Саме цього дня у них з’явились якісь «важливі» справи, котрі й завадили проголосувати за відставку Кабміну – рішення набрало лише 190 голосів.

Тоді опозицію багато критикували, адже ситуація виглядала досить дивною: виборці не могли зрозуміти, чому депутати не голосують за свою головну вимогу. Спочатку прес-служба Віталія Кличка надала аж надто загальний коментар, який ще більше заплутав ситуацію, а згодом лідер «УДАРу» взагалі зник з інформаційного поля. Однак із початком нового пленарного тижня у Верховній Раді, йому таки довелося відповідати журналістам.

«Мене не було у залі з поважних причин. Це були сімейні обставини, які я категорично не хочу розголошувати, – сказав Кличко. – Я просив, щоби це голосування провели у середу, але його призначили на п’ятницю. Я знаю, що мою відсутність намагаються політизувати».

Здавалося б, журналістів мала би задовольнити така відповідь. Але, як зазначив відомий політолог Тарас Березовець, «заява Кличка не лише не зняла питання мотивів, а й породила нові». Тому журналісти вирішили копнути глибше. І з’ясувалося, що Віталій Кличко, який говорить про себе як чесного та нового лідера, просто…  збрехав, себто, вибачайте, сказав неправду. Бо 19 квітня  він був у Німеччині, про що й повідомляє німецьке видання Soester-anzeiger.de. Та найцікавіше, що поїхав туди лідер «УДАРу» зовсім не з політичним візитом, а як відомий боксер – на запрошення пивного концерну.

Він приїхав до містечка Варштайн, аби особисто вручити ключі від п’яти автомобілів «Мерседес» – місцева броварня розігрувала їх серед любителів пива. Потім усі бажаючі фотографувалися з Кличком, про що свідчать світлини із заходу на сайті фірми Warsteiner. І саме за датою зроблених знімків журналісти виявили, що опозиційний лідер каже неправду.

Тож, як бачите, причина дійсно «поважна» – заради неї таки можна було б і голосування перенести… Щоправда, Віталій Кличко чомусь не захотів нікому розповідати про свій вояж до Німеччини, як і те, який гонорар він за нього отримав. Адже усім відомо, що такі рекламні акції не відбуваються безкоштовно.

Скільки саме заплатили Віталію Кличку ми, звісно, не знаємо. Але прикро, що боксер, який, схоже, так і не став справжнім політиком, намагається петляти мов заєць, замість того, аби просто розповісти правду. Невже це фірмовий стиль української опозиції? Кличко пиво п’є замість голосування в парламенті (між іншим, у офіційний та оплачуваний з нашої кишені робочий день), Яценюк – викладає в Інтернеті своє фото у плавках під час відпочинку в Ізраїлі (хоча в цей час у депутатів була запланована робота в комітетах)… Мабуть, в країні більше немає проблем, отож можна й розслабитись?

Звичайно, сам факт такої поїздки не є кримінальним злочином. І, зрештою, це справа кожного – коли й куди саме їздити. Це стосується, до речі,  не лише  простих громадян, але й політиків.  Однак у такому випадку вони не повинні нічого приховувати! Бо, погодьтеся, дивно, коли з екрану телевізора тобі розказують про любов до України та боротьбу «з режимом», а самі в цей час їдуть на «халтурку» – грошенят підзаробити.

І, за великим рахунком, до Кличка немає претензій через те, що він не підтримав відставку Уряду. Багато експертів навпаки назвали цей крок політично зрілим.  Головна претензія у тому, що слова лідера «УДАРу» відрізняються від його дій. І в майбутньому це може принести чимало сюрпризів не лише Кличку, але й виборцям. Адже усі знають, що стається, коли політик намагається всидіти на двох стільцях.

Юрій ГУК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Кличко проміняв відставку Азарова на пиво?”