Інтереси: вони завжди такі різні…

Буде майдан з граблями і вилами?

Почесні громадяни міста обурюються діями депутатів міської ради та обіцяють «збиратися», щоби захистити місцеве самоврядування.
39 громадських організацій та декілька тисяч чернівчан уже підтримали створення ініціативної групи «Захистимо Чернівці». Обурюючись діями депутатів міської ради, які долали вето мера на регламент, вони висловили йому підтримку.

У їхньому колективному зверненні, зокрема, говориться:«Підтримуємо дії міського голови Миколи Федорука, який наданим йому правом оскаржує у судовому порядку протиправні акти, ухвалені депутатами від нашого імені і проти нашого волевиявлення».

– Як громадянин міста Чернівців, як письменниця, як людина, яка прожила в Чернівцях більше 45 років, вважаю, що серед очільників міста в пам’яті виринатимуть три імені – Кохановський, Каспрук, Федорук, – зазначила Тамара Севернюк. – Не той бідний, хто нічого не має, а той нещасний і бідний, хто багато хоче…

Біда наша – що у нас безкінечні чвари. Без гріхів людей немає: Федорук робив роботу, ми це по Чернівцях бачимо. Звичайно, можна зробити набагато більше. І кожен, сидячи собі на дивані, балакає, як йому треба керувати. Федорук – людина двох епох, радянської та пострадянської. Із радянської, я думаю, він узяв не найгірші якості керівництва…

Він намагається зберегти «толерантне повітря» у самому місті – завважте, скільки гарних відгуків про Чернівці, скільки хорошого написано про наше місто… Він інтелектуал, професійна людина, і нам ніколи не соромно за нього, де б він не виступав і де б він не був, він ніколи не переплутає письменників, він не скаже на Буковель Буковина, він людина, яка розуміє, що вона робить!

– Хіба ми жлобське суспільство, хіба кожен з нас може назвати себе жлобом? Ми просто потураємо жлобам, – додала письменниця. – І від того беремо на себе пляму.

За словами Тамари, вона не Жанна Д’Арк, щоби вхопивши древко – йти на площу… Проте, за потреби, крім звернень і слів, серед методів переконання письменниця згадала і майдан.

– Буде майдан. Вила візьмемо, граблі візьмемо, сокири брати не будемо, і обрізи… – напівжартівливо сказала вона.

Під колективним зверненням, яке оприлюднила ініціативна група та представники громадських організацій на засіданні чернівецького прес-клубу 21 лютого, підписалися відомі чернівчани, почесні громадяни міста: письменниця Тамара Севернюк, перший космонавт України Леонід Каденюк, співаки Павло Дворський та Іво Бобул, музикант Ян Табачник, будівельник Василь Мороз, колишній ректор університету Степан Костишин та інші.

«Свобода» проти монополії на владу

Тим часом голова Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» Віталій Мельничук оприлюднив для ЗМІ відкритого листа, в якому аналізує наслідки керування Чернівцями п. Федоруком і, зокрема, звинувачує міського голову в тому, «що всі важелі кермування містом він зосередив у своїх руках». Але при цьому не заморочувався складними інвестиційними проектами, а розвивав «сумнівні базарні відносини». Крім «забазарювання» міста відзначив ще й неперевершені таланти мера «у сфері, що стосується можливості приватизації житлових помешкань чернівчан».

– Микола Трохимович, за час свого керування, створив непереборні бар’єри на шляху приватизації житла та земельних ділянок громадянами у вигляді відповідних дорадчих органів та департаментів. До їхньої компетенції також входило надання дозволів на проведення різного роду діяльності, видання ліцензій, дозволів, надання різного роду довідок та обґрунтувань. Створилися умови, за яких жоден громадянин, підприємство, організація чи будівельна компанія на цілком законних підставах, але без особливого дозволу Заступників або міського голови, втрачала можливість отримати необхідний дозвіл на приватизацію.

Щоби не бути голослівним, п. Мельничук навів власний приклад про те, як ще 2007 року здійснив спробу на законних підставах оформити дозвіл на відкриття аптеки Наталії Зубицької (Земної) за її проханням в одному з будинків на вул. Руській. Власник, якому діяльність народної цілительки була близька та зрозуміла, майже на безкоштовних умовах надавав місце під аптеку. Та ще й за свої кошти хотів усе облаштувати для діяльності цього закладу.

«Натомість департаменти були на сторожі інтересів системи координат мера і не давали добро на відкриття аптеки без особистого рішення одного із його заступників, – продовжує оповідь автор листа. Час спливав, дозволу на відкриття аптеки «Зелена планета» в Чернівцях не давали. Наталія Зубицька неодноразово цікавилася, чому не відкривається заклад. Ми повідомляли, що є технічні проблеми оформлення дозволів в управлінні міськради.

Збіг рік, відкрити аптеку на законних засадах без «особливого» проходу через кабінет одного із заступників так і не вдалося. У листопаді 2008-го папери були надані особисто на розгляд меру міста. Замість вирішення питання, власник потенційного місця, де мала бути розташована аптека, отримав не дозвіл на її відкриття, а комплексну депутатську комісію, яка в моїй присутності та в присутності журналістів гнівно вказала на неможливість облаштування цього закладу, адже на це немає «особливого дозволу».

Комісія нагромадила перед підприємцем купу штучних умов, вказуючи на реконструкцію будівлі, хоча справа йшла лише про перепланування приміщення. Ця ситуація є одним з нескінченого ряду прикладів затягування будь-яких, цілком потрібних, вмотивованих дозволів і є повсякденною практикою роботи всіх, без винятку, структур мерського механізму заборон».

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Інтереси: вони завжди такі різні…”