Художник із Чернівців – посол Ізраїлю в Румунії

До 120-річчя від дня народження Рувена Рубіна

Molodozeny_1929 

Рувен Рубін (Reuven Rubin), справжнє прізвище Zelicovici – видатний представник сучасного ізраїльського мистецтва, один з найбільш відомих художників цієї країни. Прикметно, що митець успішно поєднував заняття живописом з дипломатичною діяльністю. У 1948-1950 роках він був першим послом Ізраїлю в Румунії.

Народився Рувен у румунському місті Галаті 1893 року. Його дитинство та юні роки пройшли в єврейському провінційному середовищі селища Фалтічені поблизу Сучави. Професійну освіту майбутній художник здобував у школі мистецтв і ремесел у Єрусалимі та в Паризькій школі красних мистецтв.

Abraham_and_the_three_Angels_1                           

Чернівецький період: «Культур-ліга»

Ранній період  творчості Р. Рубіна припадає на роки, проведені у Чернівцях (1919-1921). Відомо, що для Чернівців 20-30-ті роки ХХ століття були часом мистецької активності та яскравого творчого піднесення культурних кіл – митців та літераторів. Такі помітні індивідуальності, як живописці Євзебій Ліпецький, Яків Айзеншер, Артур Кольнік, скульптор Бернард Редер стояли в центрі культурного життя нашого міста. Однією з найбільш цікавих серед них постатей був Рувен Рубін. Його особиста творчість відчутно впливала на забарвлення тієї унікальної культурної метрополії, якою були тодішні Чернівці. Разом з художником Артуром Кольніком він був ініціатором створення в місті відділу культурно-освітньої організації «Культур-ліга», брав участь у мистецьких виставках. Саме тоді й постали його перші модерністські живописні твори, скульптури та графічні аркуші. Він захоплюється християнською символікою, біблійними мотивами, створюючи композиції з пророками й аскетами. Його експресивні твори сповнені загостреного драматизму та емоційності, позначені образною містичністю та духовністю. Вже тоді роботи Р. Рубіна вирізнялися промовистою й лаконічною формою, чіткою силуетною лінією та стриманим колоритом («Спокуса у пустелі», «Мойсей», «Ісус та останній апостол»). Скласти певну уяву про творчий почерк митця тих років дозволяють репродукції, надруковані в раритетному Єврейському альманасі 1922-23 років, який експонується в Чернівецькому художньому музеї («Автопортрет», «Мадонна та бездомні»). Свої картини тих років  Рувен Рубін позначав підписом латиницею «Rubin», часом «Reuven», пізніше – на івриті. На жаль, оригінали творів митця відсутні у збірці музею. З Чернівців Рувен Рубін їздив до Нью-Йорка, де з успіхом пройшла його перша персональна виставка. Експозицію було відкрито у галереї Андерсен. Цю поїздку він здійснив разом зі своїм другом  Артуром Кольніком.

Road to Jerusalem_Ein Karem_1925                    

«Ерец-Ісраель» – не просто стиль, це доля митця

Після повернення з Америки в житті Рувена Рубіна  сталася подія, від якої  розпочався новий етап у його біографії. 1923 року він переїздить до Єрусалима, згодом оселяється в Тель-Авіві, де стає одним із засновників Асоціації живописців та скульпторів, яку й очолив 1924 року.

У подальшому митець активно і з великим ентузіазмом працює, розробляє власний мистецький стиль, відомий в історії ізраїльського мистецтва як  Eretz-Yisrael (Ерец-Ісраель – Земля Ізраїлю). Він створив серію жанрових композицій і портретів рибалок, молочників, двірників. Водночас постали цікаві групові сімейні портрети й автопортрети. Яскравою сторінкою творчої біографії художника став цикл натюрмортів і пейзажів із зображеннями Єрусалима та природи країни у стилі близькому до символізму та наївного мистецтва. Палітра митця набула відчутного колористичного багатства. Рубін плідно працював і як театральний художник.

Poster_Moses_1921_color_

 

Stillife_1964

Життя після смерті

Протягом життя Рувен Рубін брав участь у великій кількості виставок у різних країнах. Серед них – участь у Венеціанських Бієнале 1940-50-х років та численних виставках у Франції, Америці, Італії тощо. Його персональні виставки проходили регулярно у багатьох країнах протягом усього його життя. У 1960-х роках відбулося кілька його персональних виставок у Тель-Авіві та Єрусалимі. 1969 року вийшла автобіографічна книга митця «Моє життя – моє мистецтво». 1973 року майстер отримав Державну премію Ізраїлю за досягнення у мистецтві.

Рувен Рубін помер у віці 80 років 1974-го. В його будинку в Тель-Авіві відкритий меморіальний музей. Твори Рубіна зберігаються в численних музеях світу, серед них Музей сучасного мистецтва на Манхеттені та Єврейський музей у Нью-Йорку, «Ангел-галерея» у Тель-Авіві та Музеї єврейського мистецтва в Лондоні, у галереї «Віфлеєм» у Манчестері та в Національному музеї сучасного мистецтва у Парижі.

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, член Національної спілки художників України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *