Горбатка для… двох країн

Ведучу «Фольк-music» вразила винахідливість буковинців

Ведучою програми «Фольк-music» Оксана Пекун

Буковина здавна славиться автентичними фольклорними традиціями української народної пісні. Для відбору конкурсантів на телевізійний проект «Фольк-music», який виходить щонеділі, на Буковину завітала знімальна група «Першого національного» на чолі з ведучою програми, відомою співачкою, заслуженою артисткою України Оксаною ПЕКУН. Упродовж дев’яти днів вона записувала пісні на Хотинщині, Вижниччині та Кіцманщині.

             Народна пісня легко стає шлягером

Буковина для нашої програми знакова, – каже Оксана Пекун. – Саме тут 4 роки тому ми знімали першу програму «Фольк-music». Тоді ми поїхали на Путильщину, Вижниччину. І, скажу відверто, були вражені тими народними надбаннями, які там досі зберігаються.

Оксана Пекун переконана, що саме в народній пісні душа українців. Перевага української співанки в тому, що вона мелодійна, має глибокий зміст, а за якісного аранжування – легко стає хітом. Таємниця проста: в українській народній пісні багатьма поколіннями закладений таємний код, на який одразу відгукується внутрішній світ людини з України.

 «Фольк-music» дає друге життя українській народній пісні. Бо, відшукуючи по далеких селах і хуторах її справжню, у первісному виконанні, з усіма відтінками голосу, передача не просто знайомить широкий загал з народними набутками, а й сприяє тому, щоби пісня не загубилася й не втратилася. Кожен охочий може знайти почуту в телепередачі та вподобану пісню в інтернеті, а незабаром в творчих планах «Першого національного» випустити збірки українських пісень на CD- та DVD-носіях для широкого загалу.

У планах розповсюдити диски по навчальних закладах, щоби діти чули нашу пісню, виховувалися на нашій культурі, – каже ведуча «Фольк-music». – Хочеться, щоби вони дихали тим, чим жили наші предки, знали історію, вчилися любити Україну, бо це теж дуже важливо.

                   На матеріалах програми «Фольк-music» науковці пишуть дисертації

За час існування програми «Фольк-music» в результаті потужної пошукової роботи колективу в її архіві зібралося чимало різного матеріалу: від діалектів і говірок до рецептів приготування страв.

– Уявіть собі, за матеріалами нашої програми деякі люди вже дисертації пишуть, – каже Оксана, і додає, що й сама знімальна група, незважаючи на те, що вже об’їхала майже всі регіони України, часто відкриває для себе щось нове.

Так, цього разу на Буковині Оксану та колектив «Фольк-music» вразила розповідь мешканців села Білівці Хотинського району про горбатку. Звичайно, відомо, що українці завжди було винахідливими, завбачливими та вміли викрутитися з різних ситуацій, а тим паче, якщо йшлося про чергову зміну влади. Оскільки горбатки шили на тривалий час, то далекоглядні буковинці робили її на дві сторони – з кольорами румунського та австро-угорського прапорів. Залежно від того, яка приходила влада, – тим боком і носили горбатку.

               Українська пісня є: щонеділі о 22.00 на «Першому національному»

На переконання Оксани Пекун, її програма на сьогодні безцінна, бо популяризує українське і вчить любити рідне. Завдяки програмі багато пісень відкрили для себе й наші естрадні артисти та взяли їх до репертуару. Тим більше, що їм не треба докладати особливих зусиль для пошуків – «Фольк-music» уже зробила це за них: тільки вибирай з архіву пісню, яка найбільше тобі підходить, опрацьовуй і співай. Нема питань й щодо авторських прав, бо пісня народна.

 – Гурт «ТІК» у нас взяв «Христофоровну», Олександр Пономарьов – гарну ліричну пісню «Вітер віє», Катя Бужинська – «Буковина ляно», Василь Лазарович – «Ой, ти чорнява», Ольга Юнакова – «Ой, ти грушка», – каже ведуча програми.

Сама ж Оксана Пекун зараз випускає альбом «Козачка», який уже можна знайти та прослухати на її персональному сайті. До нього увійшла пісня «Квіточки», яку знімальну група «Фольк-music» знайшла в Старосамбірському районі Львівської області, і, за словами Оксани, просто «перевернула» її творчість.

Вона могла просто загубитися, а зараз користується популярністю, має велику кількість переглядів в інтернеті, її слухають і  люблять, – каже співачка.

Спільно з саксофоністом Ігорем Рудим Пекун опрацювала пісню «Туман яром» – це акапела з саксофоном, коли просто слухаєш і насолоджуєшся українською народною піснею. З квартетом «Гетьман» Оксана виконує запальну козацьку пісню «Козачка», яка має потужну енергетику та показує харизму нашого народу.

У програми «Фольк-music» багато ефірів попереду та багато планів. Найперше – належить відвідати ті регіони, де знімльна група ще не була: Донеччину, Одещину та Волинь. Обов’язково ще приїдуть і до Чернівців, запевняє Оксана Пекун, адже за два візити показали лише невелику частинку того неймовірно великого пласту української культури та пісні, яку зберігає Буковина.

До 5-річчя телепередачі «Перший національний» планує зробити гала-концерт.

– Ми хочемо, щоб українська пісня жила, щоби йшла далі, – наголошує Пекун. – Зараз, на жаль, багато-хто зациклився на клубній музиці. Але я раджу подивитися те, що ми робимо, бо в нас є і рок, і поп, і фольк, ми показуємо й танці наших бабусь, показуємо інструментальну музику, класику.

Співачка та телеведуча мріє, щоби в Україні був закон, який підтримує українську пісню. Проте, мабуть, наші посадовці, на жаль, ще не готові приймати рішення, які справді потрібні, які справді на часі і які спрямовані не на геноцид нації, а на її відродження.

Оксана Пекун побажала читачам «Версій» любити та берегти українське, а також козацького здоров’я і доброго настрою, які саме забезпечить народна пісня. Але за однієї умови: якщо її слухати чи співати щодня.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

 

ДОВІДКА

«Фольк-music» – це пошук та відродження українського музичного етносу, автентичних мелодій та народних пісень різних регіонів України. А ще – це популяризація автентичної музики, насамперед серед молоді. Адже сучасне аранжування української музичної спадщини вдихають у неї нове життя. У кожному випуску перед глядачами Першого телеканалу постають як професійні, так і аматорські колективи з різних куточків нашої країни. А зіркові учасники програми нерідко представляють на розсуд аудиторії власні варіації відомих музичних творів, або й оригінальні пісні з домішками українського автентичного стилю.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *