Герцаївська Остриця матиме газ!

І це станеться вже нинішньої осені

 

Розмова про острицький газ у кабінеті секретаря Чернівецької міської ради (зліва направо): Василь Цуркан, голова Острицької сільради, Віктор Кришмару, голова Герцаївської райдержадміністрації, Геннадій Федоряк, голова ПАТ «Чернівцігаз», Віталій Михайлішин, секретар Чернівецької міської ради.      

Ситуація з газифікацією Остриці Герцаївського району на слуху вже не перший рік. Дивовижно, бо село розташоване одразу ж за  багатоповерхівками мікрорайону «Гравітон» обласного центру, тобто в кілометрі від Чернівців, а не газифіковане. Хоча усі сусідні села Герцаївщини та Глибоччини давно з голубим паливом. Натомість остричанам доводиться рятуватися допотопними методами дідів і прадідів. А за вікном, як не як, уже ХХІ століття…  

 «Відверто кажучи, не надто віриться, що газ у нашій Остриці колись буде», – приблизно такими були настрої селян ще буквально тиждень тому. Про це розповів авторові голова Герцаївської районної адміністрації Віктор КРИШМАРУ, який зустрічався з обуреними мешканцями села. Та, слава Богу, ситуація нарешті рушила з місця. Бо є люди, які не шукають «відмазок», а реально не тільки хочуть, а  й можуть допомогти селянам, щоби в їхніх оселях був газ. І він там буде!

З ініціативи голови правління ПАТ «Чернівцігаз» Геннадія ФЕДОРЯКА, у кабінеті секретаря Чернівецької міської ради Віталія МИХАЙЛІШИНА відбулася позавчора робоча зустріч, на якій нарешті було знайдене вирішення гострого «Острицького» питання. Підготувавши загальну фахову оцінку ситуації, пан ФЕДОРЯК повідомив міську владу про те, що місто не понесе жодних втрат, якщо до його системи газопостачання підключиться Остриця. Бо тиск у міському газопроводі не впаде, зате мешканці багатостраждального села нарешті отримають блакитне паливу і тепло в оселі.

І дійсно, таке вирішення питання видається оптимальним, адже планувати розгалуження газових гілок варто не за адміністративним принципом, а за географічним.

– Це розумне рішення, спрямоване не на уникнення бюрократичних клопотів, а на реальну допомогу людям, – прокоментував підсумки зустрічі присутній на ній голова Герцаївської районної адміністрації Віктор КРИШМАРУ.

Не приховував радості й голова Острицької сільської ради Василь ЦУРКАН: «Я щасливий тим, що нарешті можу повернутися додому та з упевненістю сказати односельцям – газ у нас все ж таки буде! Це визначний день для Остриці, який увійде в історію нашого села. Крім того, мене радує, що саме Геннадій ФЕДОРЯК балотуватиметься у народні депутати по нашому мажоритарному округу. Під час співпраці з такими людьми з’являється впевненість у майбутньому. Нарешті з’являються політики, які вирішують питання, а не тільки роздають обіцянки!»

Спочатку планувалося провести газ в Острицю до Дня Незалежності України. Однак Геннадій Дмитрович ФЕДОРЯК відразу зауважив, що для цього потрібно трохи більше часу і не варто обманювати селян: «Ми не будемо прив’язувати газифікацію, як і вирішення інших проблем, до жодних святкових дат. Це нісенітниця! Людям потрібний газ не на День Незалежності, він їм потрібний завжди. Тому всі роботи слід виконати надійно, без зайвої квапливості, яка може негативно вплинути на якість. Газ в Остриці буде у вересні – першій половині жовтня! Порозуміння з усіх проблемних  питань із паном Михайлішиним знайдено. Місто не постраждає від того, що до газопроводу, який іде від Топорівської ГРС, під’єднається Остриця. Вже сьогодні починаємо реалізовувати усе заплановане!».

Отож, крига скресла, обіцянки одних політиків почали виконувати інші! Зрештою, в цьому немає нічого дивного. Робить той, хто на це здатний. І найприємніше, коли конкретну вигоду з цього отримуємо ми з вами – звичайні громадяни, для яких наразі й існує ця держава.

Олексій КАФАНОВ, фото автора

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *