Гаазький суд розслідує воєнні злочини Росії в Україні

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), вивчивши за 6 років надані українською стороною докази контролю з боку РФ за ОРДЛО, планує у дуже короткі строки провести засідання у справі «Україна та Нідерланди проти Російської Федерації». Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра юстиції – уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина. Він зауважив, що засідання в справі Ukraine and the Netherlands v. Russian Federation  попередньо призначили на 15 вересня 2021. Для Міжнародного суду з прав людини це дуже амбітний графік.

За словами п. Ліщини, українська сторона надала відповіді на понад 50 запитань, поставлених судом напередодні слухань щодо прийнятності у справі «Україна проти РФ», у так званій донбаській справі (яка зараз називається «Україна та Нідерланди проти Російської Федерації»). Бо,як  відомо, 30 листопада ЄСПЛ об’єднав справу України проти Росії з позовом Нідерландів проти Москви.

«Суд повідомив, що планує у цій справі на наступний рік: до вересня він збирається провести обмін поданнями між Нідерландами та РФ щодо МН17, а також відповіді всіх учасників, включаючи треті сторони (в нас їх дві: уряд Канади та Human Rights Law Centre – University of Nottingham), на додаткові запитання ЄСПЛ. Тобто, фактично суд намагається за 9 місяців нідерландською справою наздогнати стан української справи по Донбасу, до якого ми рухались шість років», – розповів Ліщина.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *