Економічна криза… поліпшила екологію

Така пародоксальна думка прозвучала на колегії з вуст кількох поважних чиновників, серед яких і начальник Державної екологічної інспекції Іван РИБАК.

І це навіть попри те, що кількість перевірок, проведених екологічними інспекторами цього року, суттєво скоротилася. Якщо торік їх було проведено 9 тисяч, то нинішнього року лише 1796. Відповідно співвідносяться і штрафи за результатами перевірок: 3 млн. грн 2008-го проти 600140 тис. цьогорічних.

Щоби здогадатися про причини такої «млявості» Державної екоінспеції, не треба володіти особливим екстрабаченням чи мудрістю. Бо все на поверхні: перманентна боротьба з поперемінним успіхом між різними претендентами на генеральське крісло її начальника призвела до таких сумних наслідків.

Усе ж таки основні напрямки діяльності інспекції та коло невирішених питань були окреслені доволі чітко. Скажімо, вже котре десятиліття йдеться на порядку денному стоїть проблема стічних вод. Але й досі очищаються вони лише у п’ятьох містах – серед них обласний центр, Хотин, Новодністровськ. А, скажімо, у Новоселиці вміст амонію у скидах в 23 (!!!) рази перевищує норму.

Відсутнє ефективне управління земельними ресурсами. «Земля в селах украй засмічена. Але ми не маємо впливу на органи Держкомзему, – наголосив п. Рибак. – Тому пропонуємо створити при держкомземах земельні інспекції».

Один з наймолодших начальників держекоінспекцій в Україні наголосив, що, незважаючи на різноманітні розпорядження від усіх оранів, самовільна вибірка гравійно-піщаної суміші з берегів і русел річок продовжуєтся, разом з незаконним вирубуванням лісів і продажем незаконно виловленої риби.

Однак приємно було дізнатися, що Буковина сьогодні вважається найчистішим регіоном в Україні, окрім, звичайно, Чернівців, де 85% усіх шкідливих викидів до атмосфери формують авта.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *