Екологія – не лише для здоров’я, але й задля економіки!

Буковина входить до четвірки областей України, які перебувають у полі дії Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. Завдання Карпатської конвенції – збереження та відновлення карпатських природних комплексів.

 * Заповідні території. Нині керівництво області створює спеціальну структуру, яка  займатиметься збереженням популяції зубрів. Сам губернатор Михайло Папієв взяв це питання під особистий контроль. Він переконаний, що результатом такої роботи стане розвиток науки й туристичної інфраструктури і, як наслідок, надходження до обласного бюджету. Тож, унікальність буковинської природи не лише сприяє самопочуттю фізичному, але й приноситиме доходи, адже Чернівецька область – це єдине місце у Європі, у природному стані мешкає гірська субпопуляція зубрів

 

* Ліси.  «Суцільна вирубка захисних лісів – заборонена, тож не слід чекати повеней», – запевнив Георгій Шутак. «Видобування каменю, піщано-гравійних сумішей і глини в гірських та передгірських зонах Карпат заборонено».

 Указом Президента України на Буковині створено національні природні парки «Черемоський» і «Хотинський», розширено територію національного природного парку «Зубровиця» (з 11 до 27 га).

 * Сміття. Буковина займає перше місце в Україні з екологічного облаштування сміттєзвалищ. На такі благородні цілі із фонду охорони навколишнього природного середовища обласного виділено більше мільйона гривень. Робота в цьому напрямку триває. Тож, за здоров’я майбутніх поколінь хвилюватися не варто: сміття буде утилізуватися і перероблятися за найкращими європейськими технологіями.

 * Просвітницька робота. Екологізація населення стрімко рухається вперед: «Завдяки просвітницькій роботі управління та співпраці із засобами масової інформації люди привчаються до коректної поведінки. Відтак, за останні 3 роки взимку вдвічі зменшилася кількість несанкціоновано вирубаних ялинок, а цієї весни спалювання сухої трави значно зменшилося», –  розповів Георгій Шутак.

Нещодавно вийшли перші томи «Червоної книги Буковини», куди занесені усі рідкісні рослини і тварини регіону. Це доробок фахівців Чернівецького Національного університету.

 Георгій Шутак: «Нині злагоджено працює громадська рада при державному управлінні охорони навколишнього середовища (голова Ярема Тевтуль) та державна екологічна інспекція (голова Василь Дудчак). Керівництво і громадськість позитивно оцінюють їхню діяльність».

 * Рада Єврорегіону «Верхній Прут». До неї входять Франківщина, Буковина, Сучавський повіт, Ботошани та 7 румунських сіл, прилеглих до річки Прут. На останньому засіданні ради українська сторона запропонували 4 проекти, які до кінця червня розглядатимуться представниками Європарламенту:

1. Реконструкція транскордонної інфраструктури;

2. Формування деревообробного кластеру;

3. Вповадження ефективної системи поводження із промисловими відходами на найвищому технологічному рівні ЄС.

4. Впровадження ефективної системи поводження з автоматичними станціями захисту шкідливої дії вод і аварійних забруднень у верхній частині басейнів річок Сірет та Прут.

 * Все вирішують кадри. Якби не порядок у колективі управління охорони навколишнього середовища, навряд чи його робота була б настільки ефективною. Наприкінці розмови я поцікавилася у Георгія Шутака стосовно гендерного портрету його управління. «Жінок і чоловіків у нас порівну», – відповів Георгій Дмитрович. «А яке відсоткове співвідношення працівників та працівниць на керівних посадах?», цікавлюся я. «У нас все гендерно коректно – 50 на 50»!

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Екологія – не лише для здоров’я, але й задля економіки!”