Дитсадок, у якому малята не хворіють.

Бо їдять цибулю й дихають ароматами трав

У 44-му дитячому садочку Чернівців діти майже не хворіють, навіть у період епідемій. Неймовірно?  – Але факт! Тут не їдять цукерок на паличках і чіпсів, натомість регулярно п’ють чаї зі смородини та малини і ласують медом. А на обід саме зараз, восени, залюбки з’їдають шматочок цибулі. Сон тут теж особливий: виховательки пошили для кожної дитини спеціальний лляний мішечок і наповнили їх лікарськими травами. А ще запалюють у спальні глиняну аромолампу. І вже кілька років дітки з 44-го садочка майже не хворіють.

IMG_5140

У третій групі дітлахи поспішають з’їсти свої шматочки цибулинки. Якщо комусь не дістається – ображаються. Тож вихователі намагаються догодити кожному.

– У мене четверо власних дітей, але я не знаю, що таке лікарняні. Навіть не знайома з дільничним педіатром, – каже Олександра КРАВЧУК, вихователька. – У меню нашого дитячого закладу багато вітамінів: салати з буряка, моркви, капусти, цибулі. Від осені до весни на підвіконнях у тарілочках кладемо нарізану цибулю: у ній є речовини, що вбивають патогенні мікроорганізми. Таким чином ми захищаємо групу від вірусів, бактерій. До того ж, навчили малят їсти цибулю. Хоч удома вони здебільшого відмовляються від цього продукту, та в садочку, за компанію, всі з задоволенням з’їдають по шматочку. Часнику не даємо, бо на нього в деяких дітей алергія.

IMG_6388

Окрім усього, Олександра Володимирівна відмовляє батьків купувати дітям «смачну» хімію: цукерки на паличці, чіпси, кока-колу. Натомість пропонує власні рецепти корисного та смачного варення з малини, смородини, вишні.

– Усе дуже просто: влітку треба перетерти смородину й малину з цукром у пропорції 1:2 і, не переварюючи, поставити це варення у холодильник, – радить вихователька Олександра Кравчук. – А від осені до весни малята можуть ложками їсти таке варення, або ж з нього можна робити компоти. Чорна та червона смородина містять чимало вітаміну С, який зміцнює імунітет.

Загартуванням вихованців третьої групи займається друга вихователька – Галина ГОМА. Вона зі звичайних кухонних губок, скребків, камінців і поролону зшила масажний килимок.

– На ступнях є дуже багато рефлекторних точок, які відповідають за той чи інший орган. Якщо робити масаж стоп, можна у такий спосіб підлікувати ніс, очі, горло тощо, – розповідає Галина Степанівна. – Батьки подарували нам дерев’яне масажне покривало для машинного сидіння. Я вистеляю його на підлогу, і дітки ходять по ньому. Це все одно що ходити влітку босоніж по камінцях.

Чимало високочутливих точок є й на долонях. Щоби масажувати їх, Галина Степанівна роздає вихованцям звичайні горіхи. Показує, як катати їх між долонями.

– Кожен пальчик відповідає за певний орган, – пояснює. – Зокрема, масаж великого пальця підвищує активність мозку, вказівного – стимулює шлунок і підшлункову залозу, середнього – покращує роботу кишечнику, безіменного – стимулює печінку, а мізинця – сприяє покращенню серцевої діяльності, знімає психічне і нервове напруження. Горіховий масаж робимо щодня по кілька хвилин – цього діткам достатньо, щоби переключитися з гри на заняття або перейти до сну.

У сусідній, 11-ій, групі дітлахи вже вляглися під теплі ковдри. На столі виховательки горить малесенький вогник свічки, розігріваючи кілька крапель масла м’яти в глиняній аромолампі.

IMG_5148

– Запалювати аромолампу почали обережно, щоби побачити, як дітки на неї реагують. До того ж, попередньо проконсультувалися з нашим лікарем, чи нема у дітей алергії, – каже Світлана БОРДІЯН, вихователька. – Перед післяобіднім сном провітрюємо приміщення, а вже після цього запалюємо аромолампу. Щоби в спальні був приємний, а не різкий аромат, потрібно усього дві-три краплини ефірного масла. Починали процедуру з 15-20 хвилин. А нині наші дітки дихають приємними та корисними ароматами протягом усього сну.

Найчастіше малята дихають ароматами м’яти, чайного дерева, ялівцю та хвої.

– Діти настільки звикли до приємних ароматів під час сну, що просять батьків купити аромолампу додому, –  каже Леся ШВИДЮК, вихователька. – Ми помітили: коли у спальні приємно пахне м’ятою чи сосною, малята швидше засинають, а їхній сон спокійний та міцний. Прокидаються усі в гарному настої і сповнені сил.

– В осінньо-зимовий період ми обов`язково розкладаємо на кожне ліжечко мішечки з травами. Кожна дитина має свій власний мішечок з індивідуальним підбором трав.

Так за допомоги аромату лікарських трав – ромашки, м’яти, звіробою, чебрецю, меліси, лаванди – боремося з вірусними інфекціями, – розповідає Світлана Василівна. – Ефірні масла, трави – це натуральні засоби для підвищення імунітету, дезінфекції повітря.

Трави у мішечках замінюють в залежності від інтенсивності аромату – два чи три рази на рік. Саме завдяки аромотерапії, переконані виховательки, їхні вихованці стали набагато рідше хворіти.

– Наша група у садочку – одна з найбільш відвідуваних, – запевняє Леся Василівна. – Дуже важливо, що нас підтримують і розуміють батьки. Вони й удома намагаються створити такі умови, аби звичайними природними засобами покращити імунітет малюків. Пам’ятаю, одна мама мені розповідала, що коли в дитини був сильний кашель, окрім призначених лікарем таблеток та сиропів, вона зшила мішечок з ромашкою та евкаліптом і поклала його у кімнаті. Дільнична лікарка, коли прийшла на виклик, підтвердила: лікарські трави лікують початкові стадії хвороб, а якщо їх застосовувати при лікуванні водночасно з препаратами, аромати посилюють ефект ліків.

Батьки дітей, які відвідують 44-ий дитячий садок, жартують: тут зростають майбутні чемпіони. Вони загартовані, активні й життєрадісні. Бо вихователі дбають тут не лише про виховання, а й про здоров’я.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

 

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *