Чернівці унікальні своєю мультикультурністю

Сьогодні тут уже з’явилася корейська, азербайджанська і невдовзі буде китайська громади

 

Про толерантність чернівчан і Чернівців ходять легенди. Про це говорять в Україні та за кордоном. А от дослідити  історію розвитку найбільших національних громад міста – вірменської, єврейської, польської, німецької, російської, румунської та української, – адже саме вони і стали причиною цього явища,  спало на думку лише прагматику-фізику Володимиру СТАРИКУ. Результат його історичних розвідок – книга «Чернівців мультикультурні», яку він презентував цього тижня.

 

–  Спочатку ми думали, що це буде зошит із текстами екскурсій, – розповів Володимир СТАРИК. – Та, коли почалася робота, стало зрозуміло: її треба візуалізувати.  Бо наші сучасники не призвичаєні багато читати. Саме тому склали карти, які візуально дозволяють людям бачити культуру та історію нашого міста. І, до речі, більшість людей, які беруть до рук книгу, переглядають спершу карти, а вже потім переходять до тексту. Хоча він не менш важливий.

Найважче було написати історію російської громади, зізнається пан Володимир. Це величезна громада. Відомо, що у 1989 році 60 тис. чернівчан під час перепису записали себе етнічними росіянами. А пам’яток культури чи релігії залишили дуже мало. Для прикладу, вірменська громада, яка налічувала 300 людей, збудувала прекрасний собор.

Я гадаю, що ця книжка стане стимулом для інших громад. Нині у нас з’явилися нові громади – азербайджанська, корейська, напевно скоро буде китайська тощо. Люди приїжджають до нас і живуть у нашому місті. Але вони бачать, що ввійти в число таких культурно-історичних громад міста зовсім не просто, кількістю чи грошима тут не обійдешся. Для цього громада має організуватися, створити свої громадські організації та установи, збудувати свої церкви, відкрити музеї. І вже тоді про такі громади заговорять як про культурні громади міста.  

Наталія ГЕРАСИМ, голова Асоціації вчителів історії та суспільних дисциплін в Чернівецькій області  «Нова доба» розповіла, що перші пробні екскурсії по цих маршрутах проводилися ще в травні на день Європи.

 – Саме завдяки цьому проекту, – продовжує п. Наталя, – наші інформаційні волонтери отримали новий напрямок у роботі, який виявився надзвичайно цікавим. Раніше наші учні готували екскурсії оглядові, починали ми з тролейбусних екскурсій під час 600-річчя, а зараз вони працюють за етнічними маршрутами. У цій книзі є матеріали, які можна використовувати практично для кожного уроку з історії нашого краю. 

Ігор Григорович БУРКУТ, історик, кандидат історичних наук, політолог дуже схвально висловився про цю книгу:

 – Вона переповнена інформацією. Мені часто доводиться водити людей Чернівцями, причому саме національними маршрутами. І коли я побачив, що я тут пропускав, а Володимир Петрович мені підказує, то я зрозумів, що то є серйозна робота не одного десятиліття.

–  Потім цю річ приємно взяти в руки, – продовжує п. Буркут. – Ідея першої сторінки просто неперевершена, на ній зображено спілкування українців, німців, румунів, поляків, а на першому плані видніється людина, що читає газету, вона називається чудовим єврейським словом, яке не треба перекладати «Культур»  оце і є наша чернівецька багатокультурність. Мені хочеться вірити, що Чернівці й залишаються такими. А дана книга працюватиме на це активно.

Володимир Петрович розповів, що назвав книжку «Чернівці мультикультурні» не тому, що це так, а тому, що він прагне цього і дуже хоче, щоби Чернівці стали такими.

Книгу планують перекласти мовами тих громад, які представлені у книзі, і, звісно англійською.

Наклад книги становить тисячу примірників, її можна буде придбати у кіосках міста та екскурсійних бюро. Допомогли видати її Міжнародний фонд «Відродження» та Фонд Степана Ленігевича. 

Лідія КИРИЛЮК, «Версії», фото автора     

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *