Чернівецький округ: боротьба компроматів чи добрих справ?

Передвиборні перегони cтартували. На крутих віражах декого вже добряче заносить. Та, на жаль, відверто про окремі нюанси «гонки» ніхто не говорить. Бо, як наголошують розумні люди, в нас немає грошей на те, щоби виграти справу в суді. 

Найбільша увага нині прикута до Чернівецького мажоритарного округу №201. А ось своїм баченням інтриги в цьому окрузі ділиться відомий політолог та історик, кандидат історичних наук Ігор БУРКУТ.

 – Нинішні вибори до ВРУ відбуваються за змішаною системою, – нагадує  Ігор БУРКУТ, – 225 депутатів обираються за пропорційною системою, тобто за партійними списками, а ще 225 – за мажоритарною. У нашій області утворено кілька мажоритарних округів і чи не найбільш цікавий – 201.

Боротьба на ньому точитиметься між головними політичними силами – «Партією Регіонів», об’єднаною опозицією, новим об’єднанням, створеним Кличком, і, можливо, до цієї серйозної боротьби приєднається й політична сила, яку створила Наталія Королевська. Ну й, звичайно ж, у Чернівцях досить популярною є «Свобода», яка виступає разом із об’єднаною опозицією. Оце саме ті політичні сили, які будуть представлені за партійними списками. Зрозуміло, що не обійдеться й без комуністів і соціалістів. Проте, результати соціологічних опитувань, оприлюднених нещодавно у Чернівцях, показують, що шанси у них невеликі.

 – Та, мабуть, значно цікавішою буде пря між мажоритарниками?

– Так, безперечно. Значно більше цікавості викликають нині кандидати-мажоритарники. У Чернівецькому окрузі їх висунулося вже кілька. Найбільш відомих було троє. Хоча генерал-лейтенант міліції Віктор Миколайович Король зняв свою кандидатуру з виборів. Суперниками залишилися: відсторонений від роботи, але остаточно не позбавлений посади міський голова Микола Трохимович Федорук і нинішній секретар міської ради Віталій Михайлович Михайлішин.

Кожний з цих кандидатів є дуже відомим у місті. У кожного з них є свої плюси та мінуси. І боротьба, яка точитиметься між ними, обіцяє бути досить захопливою…

– Але ж у Михайлішина та Федорука на руках козирні карти – море серйозних компроматів одне на одного…

– В цьому й інтрига. Кожний з них має багато інформації про опонента. Нею вони й «гратимуться». А в результаті може статися нівелювання… 

Та я хочу наголосити на іншому – на тому, що від цього можуть отримати чернівчани…

 – Натякаєте, що час уже партії чернівчан скористатися своїми лідерами, а не навпаки, як було досі? 

– Якщо у зазначених кандидатів професійно працюватимуть штаби, вони запропонують жителям обласного центру досить цікаві обіцянки. Адже тут уже не можна буде обмежитися загальними фразами на кшталт «Оберіть мене – і вже завтра ввечері ви  житимете краще, ніж жили сьогодні вранці!». Тут доведеться говорити про вирішення найбільш нагальних і болючих проблем міста. А хто ці проблеми знає краще, ніж мер і секретар міської ради? 

Ідеальним варіантом було би, звісно, щоби за ті декілька тижнів, що залишилися до 28 жовтня, кожний із цих кандидатів зробив щось конкретне для міста й чернівчан. Аби не лунали тільки абстрактні фрази, а щоби люди відчули та переконалися: саме ця людина вміє не тільки обіцяти, а й зробити щось конкретне. Іншими словами, виконати обіцяне.  

Тому я вважаю, що ця передвиборна боротьба може внести певний позитив у життя міста та його мешканців. Але це за умови, коли кандидати не на словах, а на ділі почнуть вирішувати проблеми, які стоять перед нашим містом. А їх дуже багато і про них можна говорити годинами. Тому хотілось би, щоби мажоритарники усвідомили: тільки добрі справи зіграють на їхній імідж, а отже – і на результат виборів.   

 Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *