Буковині спекотно або Уроки від погоди

Об’їзну поки що треба об’їжджати

Будівництво другої черги путівця навколо Чернівців завершене, але їздити новеньким асфальтом нинішньої спеки не дозволяється: мовляв, піде за колесами. Планувалося, що новробудову відкриватиме Віктор Янукович до 70-річчя області. Президент не прибув, а прем’єр дорогу відкривати не став – через спеку.

З легкої руки Миколи Яновича відмовимось від принципу Йосипа Віссаріоновича будь-що захопити місто до конкретної знаменної дати? Натомість голова уряду пообіцяв, що будівництво третьої та четвертої черги об’їзної дороги – справа найближчого часу. А їх уже точно відкриє Янукович.

Ліси під забороною

Голова Чернівецької ОДА підписав розпорядження про створення оперативного штабу з координації дій та мінімізації можливих негативних наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних із пожежною небезпекою нинішнього року. Через тривалу спекотну погоду на Буковині існує загроза виникнення надзвичайної ситуації. З природними чинниками вдіяти нічого не можемо, але людський фактор взяти під контроль цілком можливо.

Одже, надзвичайний стан пожежної небезпеки в області передбачає:

* відмову від лісових прогулянок, збирання грибів та пікніків, а надто від розведення вогнищ і паління в лісі;
* призупинення мисливського сезону;
* заборону спалювання стерні, бур’яну, сміття, своєчасне прибирання скошеної вздовж дороги і пішохідних доріжок трави;
* обладнання у садових товариствах і кооперативах місць для складування твердих побутових відходів і своєчасне їхнє вивезення;
* установлення шлагбаумів на в’їздах до лісових масивів;
* цілодобовий контроль з охорони й захисту лісів.

Крім того, посилено режим чергування відповідних структур і підрозділів, і готовність усіх резервів до пожежогасіння; здійснено ряд заходів у медичних установах з готовності надання допомоги потерпілим від пожеж..

Краян інформуватимуть про усі випадки виникнення пожеж, їхні причини, масштаби й наслідки. Вживатимуть жорстких заходів до порушників пожежної безпеки.

Літнє весілля в Мамаївцях:

12 отруєнь, 2 хворих на сальмонельоз
До інфекційних відділень Чернівецької обласної та дитячої клінічної лікарні з ознаками харчового отруєння госпіталізовано 12 осіб, серед них 3 дитини (усі – мешканці Магали Новоселицького району), які у Мамаївцях Кіцманського району в кафе-барі «Смерека» святкували весілля.

Загалом на святкуванні було 180 осіб. Характерно, що більшість потерпілих – найближчі до родин молодят гості, які наступного дня «догулювали» й споживали залишки харчів. Хіба не підказує здоровий глузд, що не варто спекотної пори замовляти гучні весілля і збирати після кількох годин, за нашою традицією, те, що залишилося на столах, тобто поза холодильником? Багато хто ще й добре затягує паска, щоби запросити усіх родичів, друзів і потрібних людей на сімейні урочистості.
– Фахівці РайСЕС виконують належний комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів. У 2 хворих виявлено сальмонельоз, – зазначили в центрі пропаганди ГУ МНС.

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *