Буковинці – за люстрацію та відкриті списки

Біля Верховної Ради народ вимагав прийняти закон про люстрацію. На мітингу були й буковинці
Біля Верховної Ради народ вимагав прийняти закон про
люстрацію. На мітингу були й буковинці

Минулого вівторка під ВРУ відбувся мітинг, учасники якого вимагали прийняття закону «Про очищення влади». До Києва з’їхалися люди з усіх куточків України, серед них – представники самооборони з різних областей. Від Буковини вимагати очищення влади поїхали чернівецькі само­оборонівці та представники «Буковинської сотні».

Біля парламенту зібралося кілька сот активістів із транспарантами й прапорами. Усі вони вимагали прийняти закон «Про люстрацію». Активісти висунули ще й ви­моги щодо зміни виборчого законодавства: пропорційна система з відкритими спис­ками та зменшення прохідного бар’єру до 3%. Поки депутати «працювали» в сесійній залі, зі сцени біля ВР до народу зверталися священики, представники самооборони з різних регіонів. Про те, що відбувається в парламенті, мітингарів інформував нардеп Юрій Дерев’янко.

Біля самої будівлі ВР вишикувався довжелезний ряд міліціянтів, а навпроти кожного – самооборонівці, як це було в часи Майдану. Кількість міліції, яка зачаїлася в Маріїнському парку вражала: ми нарахува­ли близько 20 автобусів. Це може свідчити й про те, що нинішня влада, як і попередня, боїться народу. Хоча мітинг був мирним.

Учасником протесту став і Путін з авто­матом у закривавлених руках – так виразив свій протест киянин Леонід: вдягнув маску Путіна, руки пофарбував у червоне, що символізувало кров.

– Путін – гірше фашиста. Він хоче за­гарбати Україну. Ху@ло хоче поставити Україну на коліна, але ми йому не дозво­лимо цього зробити, – пояснив свій вигляд Леонід.

Після трьох годин протесту стало відо­мо, що депутати закон про люстрацію роз­глядати у вівторок не будуть:

– Парламент вирішив не розглядати сьогодні закон «Про очищення влади». Це є швидше доброю новиною. Бо ми мали намір отримати цей закон у четвер, 4 вересня. І саме цього дня просимо зібратися україн­ців, які зараз не на фронті і не в шпиталях, під ВРУ. Ми сьогодні вперше отримали нео­фіційний сигнал, що закон може підтримати Президент України Петро Порошенко. Це буде мудре рішення, яке піде на користь і державі, і її Президенту, – розповів Єгор Соболєв, один з ініціаторів мітингу.

Чи прийнятий закон про очищення влади, стане відомо вже сьогодні.

Однак не тільки за люстрацією їхали буковинці до Києва. Після мітингу вони завітали до Головного військового госпі­талю Києва, де лікуються поранені в зоні АТО чернівчани Сергій Козак та Юрій Шипітко. І не з порожніми руками, а з фруктами. Фермер з Сокирян Леонід Тимко передав пораненим кілька ящиків яблук та слив із власного саду. Хлопці не так зраділи фруктам, як численній делегації, яка приїхала їх навідати, адже для них дуже важлива увага. І що цікаво, лікуючись в одному госпіталі, буковинці не знали один одного, тож ми вирішили їх познайомити. Відтепер вони навід­уватимуть один одного і їм буде не так самотньо. Бійці казали, що такої кількості гостей у них ще не було, здивований був і персонал шпиталю. Поговорили з хлоп­цями про їхнє здоров’я, війну, «паркетних генералів» тощо. За словами поранених, вони мають до військового керівництва чимало питань… Ми ж побажали їм якнай­швидшого одужання і віри в нашу пере­могу над російським агресором.

Галина ЄРЕМІЦА,

Чернівці-Київ-Чернівці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *