БІРЮЛЬОВО – НЕ БИРЮЛЬКИ

або Про старі імперські граблі  

Резонансні події сталися у непрестижному московському районі Бірюльово-Західне. 10 жовтня уродженець Азербайджану зарізав молодого москвича, росіянина за національністю. Через кілька днів у районі вибухнув бунт з вимогою вигнати звідти усіх вихідців з Кавказу. Величезний натовп розгромив торговий центр «Бірюза» й овочеву базу – місця скупчення мігрантів. Сталися криваві сутички з поліцією, вулиці перекривалися барикадами. До лікарень за допомогою зверталися поранені.

Коли росіяни бажають назвати якусь справу дурницею, вони кажуть: гра в бирюльки. У Бірюльово все відбувалося набагато серйозніше. Справа тут навіть не в  убивстві однієї людини: у російській столиці вбивають щодня. Головна причина конфлікту полягає у спробі властей розрядити соціальну напругу за допомоги старого, багато разів випробуваного методу, який називається «погром». За різними підрахунками, нині в Росії працює від 5 до 20 мільйонів «гастарбайтерів», більшість з яких кавказці та азіати. Своєю культурою і поведінкою вони дуже відрізняються від корінних москвичів, що постійно створює вогнища напруги. Час від часу вибухають конфлікти, у тому числі й криваві.

Вимогу негайно забрати всіх мігрантів з Москви виконати неможливо: міське господарство негайно буде паралізоване. Двірниками, вантажниками і чорноробами працюють таджики й узбеки. Будівельна галузь тримається на зарубіжних робітниках. Їм же дістаються важкі та малооплачувані роботи в усьому місті (прибиральниць, водіїв тощо). На продовольчих ринках торгують азербайджанці, вірмени й приїжджі з республік Північного Кавказу та Середньої Азії. Натомість на речових ринках, крім кавказців, працюють китайці, в’єтнамці тощо.

Чому склалася така ситуація? Бо чиновництву і силовикам вона дуже вигідна: іноземцям видають дозвіл на проживання за хабарі, крім того, мігрантів обкладають данню поліцейські. Свій зиск має і російська організована злочинність, яка тісно пов’язана з корумпованою владою. А розплачується за все рядовий москвич: дань поліцейським помітно здорожує товари на ринках. Поліція не має часу захищати громадян від злочинців: вона вибиває гроші для себе. Вся влада зайнята особистим збагаченням і не вирішує нагальних проблем суспільства. Невдоволення рядових громадян зростає, сягаючи небезпечної межі. І тут пар випускають, – провокуючи погроми. Саме так чинив і царський режим у період свого загнивання, прискорюючи тим самим власну загибель.

Сучасна Росія знову наступає на старі граблі. Ідея відродження імперії веде до повторення найгірших помилок минулого. Нині російські ультра-патріоти проклинають «інородців», які розстріляли царя-батюшку й зруйнували «матінку Росію». А за що було любити імперію полякам, повстання яких по-звірячому душили вірні слуги царя? Або євреям, які страждали від погромів і дискримінаційних обмежень? Нині під покровом гасел про відродження імперії провокуються нові погроми, які множать лави смертельних ворогів імперського фантому. Бірюльово – це симптом майбутніх потрясінь, які здатні знести хитку конструкцію сучасної російської державності. Кремлю треба негайно модернізувати країну, а не відкидати її в далеке минуле. Імперськими ж мареннями ситуацію він не врятує.

Ігор БУРКУТ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *