95-річчя незалежності Польщі буковинці відсвяткували з розмахом

Ювілейним видався нинішній рік для польської громади Буковини. Окрім 95-ї річниці відродження державності Польщі, нині відзначається 210-річчя від часу поселення на Буковині перших родин чадецьких гуралів (поляків), 130-річчя виходу у світ першого числа «Газети Польської», 20-річчя діяльності польської недільної гімназії в Чернівцях, 15-річчя дитячих колективів – «Квітка Буковини» (м. Чернівці) та «Долинянка» (с. Стара Красношора Сторожинецького району). З нагоди цих дат у палаці «Академічному» минулої неділі зібралося чимало людей. На свято завітали високоповажні гості – Віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцінські та Перший Секретар Консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові Яцек Жур. На сцені виступили польські, румунські, українські, єврейські колективи. Провідникам польської культури на Буковині вручили подяки, грамоти та цінні подарунки.

0_9N3B4380

За словами  господаря свята, голови обласного товариства польської культури ім. Адама Міцкевича Владислава Струтинського, польсько-українські й українсько-польські стосунки на даному етапі є дуже тісними, особливо в інтелектуально-культурологічному аспекті. Треба прискорити економічну співпрацю, але тут є проблеми законодавства, гарантій бізнесу, адже  ніхто не інвестуватиме в країну, де невідомо що буде завтра. Проблеми є і їх треба вирішувати.

Напередодні  Вільнюського саміту 28 листопада 2013 року гріх було б не поцікавитися  шансами України на підписання угоди про Асоціацію.

Яцек Жур, Перший Секретар Консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові: «Я оптиміст, але підписання угоди залежить від самих українців. Україна – в Європі є, але ми чекаємо на неї в Європейському Союзі».

Дамян Цярцінські, Віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці: «Позиція Польщі відома вже давно: ми завжди підтримували європейський напрямок України і сподіваємось, що угода про Асоціацію у Вільнюсі буде підписана».

Владислав Струтинський, голова обласного товариства польської культури ім. Адама Міцкевича, політолог: «У будь-якого партнера є межа терпіння: ми повинні або сказати так і йти вперед, як Литва, Латвія, Естонія, або шукати причину – щось не те прийняли, не так сказали… Та все ж таки я маю надію, що ми підпишемо угоду про асоціацію».

Галина ЄРЕМІЦА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *