Уряд отримав 608 мільйонів гривень на боротьбу з епідемією грипу

Верховна Рада України 15 грудня ухвалила Закон “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік”. 22 грудня Президент підписав прийняті зміни. Таким чином уряд отримав кошти у розмірі 608 мільйонів гривень на заходи з боротьби з грипом і на забезпечення медичним обладнанням.

Кошти, отримані Урядом на боротьбу з епідемією, будуть використані на всі необхідні напрями – додаткову зарплату медиків, закупівлю медичного обладнання і медикаментів.

50% від цієї суми відразу буде скеровано в регіони для міських та районних лікарень. У цілому, як на центральному, так і регіональному рівні, ця сума буде розподілятися наступним чином: 108 млн. грн. буде витрачено на додаткову зарплату медичних працівників, 380 млн. грн. для закупівлі сучасного медичного обладнання і порядку 120 млн. грн. на закупівлю необхідних медикаментів, лікарських та захисних засобів.

– Коли була перша хвиля епідемії, завдяки жорстким протиепідемічним заходам, які вжив Уряд, ми змогли достатньо швидко локалізувати цю епідемічну хвилю, – говорить керівник фракції БЮТ в обласній раді Сільвія Віщук. – Тому прикро, що почались спекуляції та „брудні” розмови. Для деяких наших політиків здавалось, що епідемії не було. Договорилися навіть до того, що в рекламних роликах, ледь не Кабінет Міністрів сам вигадав епідемію. Такі речі – бруд, який ті ж самі політики спростовують, як тільки проблеми зі здоров’ям торкаються їх рідних чи близьких. Ніхто не знає, яких позначок сягнув би рівень захворюваності та смертності, якби не вжиті Урядом протиепідемічні заходи, з особистим наполяганням Прем’єр-мінітсра Юлії Тимошенко.

Епідемічний поріг зараз пройшли східні регіони України. На відміну від першої хвилі, епіцентр якої був на Західній Україні, у східних регіонах найбільш висока щільність населення, там дуже багато великих міст. Але ситуація сьогодні контрольована – всі лікарні мають значний запас медичних препаратів для лікування ГРВІ та грипу.

Уряд зміг би зробити значно більше, якби його ініціативи не були заветовані Президентом і дискредитовані регіоналами. Адже ще влітку Кабмін прийняв 10 урядових постанов щодо закупівлі найсучаснішого обладнання, зокрема, обладнання, яке необхідно для забезпечення штучного дихання, нових швидких допомог, обладнання, яке забезпечує розводку кисню по палатам лікарень, обладнання для пологових будинків тощо.

Зміни до бюджету, які Уряд подавав на голосування до Верховної ради, повинні були забезпечити фінансування першочергових заходів, скерованих на боротьбу з епідемією, і реформування закладів охорони здоров’я. І саме зараз ситуація, яка склалася у країні під час першої хвилі грипу, показала, що для реформи охорони здоров’я потрібні дуже великі кошти.

Стосовно використання 608 мільйонів гривень на боротьбу з грипом, Уряд відкриє будь-яку інформацію, для того, щоб проконтролювати використання цих коштів. Це буде або профільний парламентський комітет, або будь-яка комісія, група народних депутатів чи представників політичної опозиції.

Буде забезпечене відкриття будь-якого документу як на центральному, так і на регіональному рівні. Кожна копійка, витрачена з 608 мільйонів гривень на боротьбу з епідемією грипу, буде проконтрольована.

Для Уряду дуже важливо, щоб усі ресурси були ефективно використані для реформування охорони здоров’я і проведення першочергових заходів, пов’язаних з боротьбою проти епідемії.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *