«За слово – словом…» Присвяти Тамарі Севернюк у проекті Чернівецької організації НСПУ та Муніципальної бібліотеки ім. Добрянського

 

  

У Муніципальній бібліотеці ім. Добрянського у камерній обстановці відбулась презентація проекту Чернівецької організації НСПУ «Антологія присвят»:  у серії «Серце-Логосу» побачила світ книга «За слово – словом…», присвячена добре відомій в Україні й далеко за її межами чернівецькій поетесі Тамарі Севернюк.

 

Це публікація зворушливих відгуків художників, літераторів, лікарів, журналістів, музикознавців, митців театру і кіно із фрагментами листування та щоденниковими записами. Це книжка щирих «віддяк колег, читачів та шанувальників слова поетеси за її правдиву і праведну працю».

Як висловилась директорка Муніципальної бібліотеки Леся Щербанюк, «поетеса Тамара Артемівна Севернюк сьогодні є автором понад трьох десятків книг поетичних, художньо документальних, публіцистичних, що виходили в Україні, Польщі, Німеччині… Про неї писали в Україні, Канаді, Румунії, Угорщині, Росії…Окремі твори перекладались німецькою, польською, румунською, італійською, угорською, вірменською, ідиш, англійською мовами.  Вона автор віршів до пісень композиторів Левка Дутківського, Леоніда Затуловського, Павла Дворського, Олександра Злотника, Анатолія Кос-Анатольського, Валентина Сільвестрова, Олександра Моргаєнка, Едуарда Качанова, Шуліка Фінгерова…Тамара Севернюк – Заслужений діяч мистецтв України, володарка Міжнародного Ордена Честі з титулом «Жива легенда». Лауреат знакових Міжнародних літературних премій Володимира Винниченка і Григорія Сковороди, інших численних нагород… »
Ця незвичайна жінка володіє даром, який далеко не кожному поетові дарує Всевишній. Простими на перший погляд словами поетеса Тамара Севернюк майстерно, щиро і водночас незвично сповідується перед читачем. Вона доносить Красу і Силу Великого Слова до читача, передаючи своїм задумом тонкощі найглибших і найсильніших емоційних переживань та найпотаємніші почуття, пов’язані з процесами нашого сьогодення, яке органічно співзвучне з настроями громадянського суспільства.

Зустріч з Тамарою Севернюк у Муніципальній бібліотеці – далеко не перша. Уже традиційно вона несе сюди для знайомства і обговорення усі досягнення свого поетичного таланту. І на нинішню імпрезу до чернівецької поетеси завітало чимало шанувальників її творчості з різних куточків Буковини ( і не тільки), серед яких велику частину складали її колеги по перу – знані в краї письменники, поети та журналісти, а також поети – початківці, ті, хто на літературній стежині робить перші проби пера. І більшість з них саме й стала колективним автором книги. Серед присутніх поетичного вечора були радіожурналіст Василь Карлащук, знаний в румуновних кругах перекладач Мірча Лютик, чернівецький поет-початківець Олег Віксіч, журналіст і поет, колишній редактор газети «Чернівці» Василь Бабух, колеги по перу з Вижничини та Сокирянщини, гість із Ніжина – поет, драматург і перекладач Володимир Гільчук, добре знаний в Чернівцях і за межами краю український поет-пісняр Василь Васкан, журналістка і поетеса Лариса Хомич тощо. Модерував зустріч Літературознавець і філософ, непересічний літератор Семен Абрамович, який назвав поезію Тамари Артемівни «духовною поживою і насолодою в золотому футлярі», яка «змальовує найінтимніші почуття сучасника обезбоженного світу, в якому відбувається девальвація Слова».

А показана на зустрічі документальна кінострічка про життя та творчий шлях Тамари Артемівни Севернюк, підготовлена  тележурналістками Валентиною Бондар та Антоніною Фантух із використанням відео від різних журналістів різних років, зокрема відомої ведучої мистецьких програм Жанни Одинської, має промовисту назву «Королева слова».

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *