ВІталІй ДЕМЧЕНКО: 25 томів щирої поетичної сповіді «між небом і землею»

 

Віталій Демченко – епоха в поезії Буковини. І не лише в поезії.

Пам’ять друзів гортає студентські роки на філологічному факультеті Чернівецького держуніверситету, радіорепортажі, дописи в газетах, закоханість у геологію і професійні знання мінералогії, проходження незвіданими маршрутами за Полярним колом, Чукоткою, Якутією, Камчаткою… Сотні кілометрів через гори Паміру, Тянь-Шаню, Кавказу… А про Карпати вже й годі казати. Віталій Демченко – учасник 20-ти туристичних мандрівок вищої категорії складності. Лише той, хто хоча б раз пройшов туристичний маршрут вищої категорії складності, «зимував» улітку на снігу й льодовиках, переходив убрід гірські річки, вперто долав скелі й морени, «бив земні поклони» під вагою неймовірно важкого рюкзака, на захмарних висотах «насолоджувався» клейстером з вермішелі й тушонки, може належно оцінити фізичну витривалість і розумну впертість мандрівника Віталія  Демченка.

Туристичні здобутки Віталія Григоровича належно поціновані Федерацією спортивного туризму України: серед найвідоміших мандрівників України він має посвідчення № 22.

Як невтомна бджілка, він і досі набиває свій наплічник життєвими спостереженнями й філософськими роздумами, мандруючи стежками мальовничої Буковини. Найцінніше, що приносить з мандрівок – тисячі поетичних рядків, що уклалися у понад пів сотні поетичних збірок

Людина дуже скромна у житейському розумінні, Віталій Григорович не з тих, хто ганятиметься за пошанівком. Однак його прийнято до лав Національної спілки журналістів України й Національної спілки письменників України. Він є лауреатом літературних премій імені Кузьми Галкіна і Дмитра Загула, нагороджений медаллю «На славу Чернівців».

Вибрані твори Віталія Демченка – це життєва сповідь, теплі згадки про маму, дружину й друзів, філософські роздуми про швидкоплинність життя. Зрозуміти душу поета можна тільки гортаючи сторінки його поезій.

Щиро вітаємо Демченко Віталія із завершенням 25-ої збірки вибраних поезій.

Ярема ТЕВТУЛЬ, професор, член НСЖУ

 

              

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *