Відроджений дух міста витав Чернівцями

«Чернівці немов завмерли на перехресті історії…», «Свято, по-європейськи, було вишуканим та елегантним, без зайвого пафосу», «Саме цього дня відчули той суто чернівецький дух, про який так багато говорять», – ці та інші думки можна було почути від чернівчан та гостей столиці Буковини, які 8-9 жовтня, не злякавшися похмурої погоди, активно долучилися до святкування 603-го Дня народження Чернівців.

Суботнього ранку свято на сходах Ратуші офіційно відкрив секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. Він привітав музиканта і композита Георгія Гіну із присвоєнням йому звання почесного громадянина Чернівців, а також вручив грамоти та цінні подарунки найбільш активним чернівчанам. Звісно, не обійшлося без танцювального подарунку рідному місту від учасників чернівецької команди шоу «Майданс».
Після невеличкого концерту біля міської ради кожен, хто завітав на свято, міг обрати розвагу собі до смаку. Вибирати ж було із чого!

На Центральній площі розмістилися учасники Свята хліба «Буковинський завиванець». Від розмаїття кондитерських та хлібобулочних виробів у всіх, хто прогулювався площею, не тільки очі розбігалися, а й шлунковий сік виділявся. А Віталію Михайлішину кондитери подарували торт у вигляді Ратуші.

На вул. Ольги Кобилянської виступали учасники фестивалю «Буковинські зустрічі». Тут же можна було поласувати стравами молдовської, румунської, угорської, словацької та інших національних кухонь.

Площа Філармонії вабила святом пива, Турецької криниці – мистецьким узвозом та виробами майстрів народної творчості, стадіони та спортивні майданчики – різноманітними змаганнями.

Суботній вечір завершився на Соборній площі концертом «Скрябіна», «Арктики», Ірини Білик та святковим феєрверком. А в неділю тут відбувся ювілейний рок-фестиваль «Відродження» та молодіжна дискотека.

– Ми намагалися зробити все можливе і неможливе, щоби чернівчани та гості міста отримали насолоду від святкування, – сказав «Версіям» Віталій Михайлішин. – А тому спланували програму заходів так, аби цікаво було всім. І думаю, що та велика кількість людей, яка вийшла у ці дні на вулиці та площі міста, незважаючи на погоду, яскраво підтверджує, що свято вдалося».

Та чи не найбільше всіх приємно вразив перфоманс, який відбувався у дворі будинку по вул. І.Франка,18. У ХІХ столітті тут розташовувався заїжджий двір, і саме його стилістику відновили автори ідеї. На стінах будинків – старовинні поштівки, чоловіки у фраках, жінки у вишуканих вечірніх сукнях тих часів. Грає приємна музика. Усіх пригощають кавою, пропонують солодощі та фрукти. Лише декілька хвилин, і ти, немов, машиною часу переносишся у ті старовинні загадкові Чернівці. Чернівці, про які ми так багато чули, читали. Чернівці, які ми втратили, і хочемо повернути…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Відроджений дух міста витав Чернівцями”