Уперше в Україні: Чернівці як майданчик для квесту

Чернівчанам, а також, українським і польським туристам допоможуть відкрити для себе наше місто своєрідні спортивно-інтелектуальні змагання.

Якщо хтось думає, що знає про Чернівці все, то він помиляється. Наше місто можна відкривати для себе знову і знову, в різні способи: на екскурсіях групових чи індивідуальних, піших чи автобусних, читаючи Інтернет чи книжки, досліджуючи архітектуру загалом чи витвори окремих зодчих, знайомлячись із місцевими мешканцями чи дізнаючись про враження гостей…

Відтепер вивчити грані Чернівців можна на новий манір: за допомоги квесту. І наше місто в цьому – першопроходець: тільки тут в Україні запровадили таку нову «форму туризму».

Квест (від англ. quest – пошук, пошуки пригод) – аматорське спортивно-інтелектуальне змагання, основою якого є послідовне виконання заздалегідь підготовлених командами або окремими гравцями завдань.

Отже, кожний охочий бере до рук буклет, виданий в рамках програми «Зміни в регіоні» за співфінансування польсько-американського Фонду Свободи, мандрує містом від визначеної відправної точки, дорогою роззирається на всі боки і відповідає на запитання. Години за півтори, якщо давав правильні відповіді, з виділених літер складеться гасло. Гасло треба промовити також у зазначеному в буклеті місці (кав’ярні чи магазині) – й отримати скарб!

На презентації перших “чернівецьких квестів”

Де взяти буклет? Буклети для трьох квестів – «Калейдоскоп чернівецьких скульптур», «Кулінарні родзинки Czernowitz» та «Чернівецький Гогвордс» – можна отримати в опікунів квесту – Буковинського Центру реконструкції і розвитку (вул. Кобилянської, 2, 3-й поверх) або просто скачати на сайті questy.com.pl.

Якою мовою видані буклети? Нині квести Чернівцями доступні українською та польською мовами: вони написані у віршованій формі, тож, якщо маєте бажання і натхнення перекласти їх іншими мовами – ласкаво просимо!

Чим квест відрізняється від інших форм пізнання міста? Це форма туризму і водночас освіти. Цікавий, привабливий спосіб дізнатися про якесь місце. Це не кросворд, який можна розгадати у готелі в кріслі – ти мусиш пройти зазначеним маршрутом. І він цікавий не лише туристам, але й мешканцям міста. Та ще й геть недорогий спосіб розвивати туризм: не треба установлювати вказівники, малювати стрілки по місту – достатньо лише мати брошурку в руках. Квести доступні постійно, ніхто не потрібен для їхнього обслуговування, не треба навіть екскурсовода: у брошурці є все, що потрібне.

Чому квести до України «завезли» поляки? Тому що метод квестів зі США уже років з десять тому прийшов до Польщі. Там працює загальнопольський проект і розроблені вже кілька сотень оригінальних маршрутів.

А в Чернівцях представники польської «квестології» Анна Яжембська і Кшиштоф Фльорис (на фото) знайшли надійних партнерів і зачарували їх своїм захопленням.

Хто створив буклети в Чернівцях? За наставництва краківських тренерів у Чернівцях  зібралися три групи активних екскурсоводів, студентів та інших закоханих в місто людей, кожна група попрацювала два дні: пропонувалися теми, за якими розробляли маршрути, придумували гасла, складали вірші, малювали ілюстрації, вирізали печатки для скарбів (на фото – Тетяна Заволічна, яка розробляла один із маршрутів зі своїми студентами-економістами). Результатом стали три розроблені квести.

Що таке «скарб»? Той, хто вдало пройшов квест і правильно склав гасло, отримує скарб: маленьку скриньку із сувеніром-сюрпризом. Головний же скарб – це задоволення від прогулянки містом, насолода від його видів, інтелектуальний «післясмак» і втіха від спілкування з тими, кого берете з собою в цю пригоду.

А як спробуєте – діліться враженнями з «Версіями» і нашими читачами!

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *