Раїса РЯЗАНОВА: Перо, і пензлі, і комп’ютер – творчість в усьому

  

Літературний клуб «Дебют» при Чернівецькій обласній бібліотеці імені М.Івасюка у середині зливного червня запросив на чергову зустріч у нещодавно запровадженому форматі. Третьою за відліком героїнею «Несподіваних зустрічей» стала безмежно талановита й доброзичлива, і вже кількарічна учасниця «Дебюту» Раїса РЯЗАНОВА. Художниця, ілюстраторка, поетеса, комп’ютерна дизайнерка, і в усіх іпостасях – непересічна особистість із власним поглядом і обличчям, що запам’ятовується. І ще одна особливість: друзям зазвичай важко називати Рязанову Раїсою Леонідівною, бо для всіх вона… Раєчка.

А для мене особисто Раєчка дорога тим, що повертає мені час від часу подив. А ми, як відомо, живі, поки ще вміємо дивуватися. Несподіваній римі, цікавому образу, певній драматургії кожного вірша, легкості графічного штриха, умінню побачити особливе у, здавалося б, загально відомому – що відбивається й у віршах, і в серії портретів учасників клубу «Дебют»… Думаю, «дебютівці» погодяться, що мати такий живий і знову ж таки доброзичливий портрет – честь для зображеного.

Чернівчанкою Раїса Рязанова стала за збігом життєвих обставин, але нині люди довкола неї навіть не згадують про це: вона – наша. Інтелігентна, освічена, дружня й… так, саме це чернівецьке слово – толерантна.

Поруч із графічними пейзажами Чернівців присутні на «Несподіваних зустрічах» побачили види Львова, Києва, деяких міст Ізраїлю…

Картини Раїси Рязанової

 

Усі, хто зустрічаються з нею на різного штибу мистецьких заходах, неодмінно стають її особистими друзями. І варто наголосити, що надзвичайно завантажена роботою, Раїса Рязанова знаходить час для всіх: піти на виставку, на концерт, на творчу зустріч, просто посидіти у кафе, вислухати наболіле й самій поділитися…

У книжкову культуру Чернівців Раїса Рязанова увійшла, коли армійські структури, в яких у різних точках вона служила десятки років, як то кажуть, «наказали довго жити».

“Прикордонне” минуле

 

Раїса  пішла на комп’ютерні курси й узялася за олівці та фарби. Відтак освоїла книжкову верстку… Ніби недавно все це починалося, але вже 14 років – і вже близько півтори сотні оформлених нею книг. Працювала за цей час з різними видавництвами: «Букрек», «Золоті литаври», «Прут», «АНТ-лтд», київська «Педагогічна думка».

книги, оформлені Раїсою Рязановою

 

Особливість її як ілюстратора в тому, що Рязанова не просто робить окремі ілюстрації чи обкладинку, вона надає кожній своїй роботі невловимого шарму  – і свого, й автора, з яким працює. І ця співпраця так само переходить у багатолітню дружбу. Серед «її» авторів уже, на жаль, покійний, Володимир Михайловський, Іван Нагірняк, Тамара Севернюк, Василь Кукульняк… Журналістка Валентина Мацерук довірила Рязановій оформлення дорогого для неї видання – книги творів чоловіка, який пішов у кращі світ в 27 років, Григора Мацерука «По кому росте трава».

Найменші вдячні слухачі

 

Дебютівські зустрічі дали старт серії книжок для дітей від Галини Пелепюк-Мрихіної, Наталі Куконіної, Алли Чобан… Особлива частина її творчості – оформлення шкільних підручників. Чесно кажучи, щоразу жалкую, що в наші часи не було таких цікавих і гарно оформлених, спрямованих на дитяче та підліткове сприйняття, підручників.

 

“Дебютівці”

 

Вірші, які Раїса Рязанова читала на «Несподіваних зустрічах», написані за останні 2 роки, крім першого, з якого почала виступ, бо він і досі звучав актуально. До слова, деякі з поезій переклала українською Валентина Мацерук.

Так, у житті багато несподіваного, але нічого… випадкового. Вервечка плететься далі.

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *