На день Республіки Індія до Чернівців прибув амбасадор

Сьомий рік поспіль у Буковинському державному медичному університеті святкували День Республіки Індії. Адже сьогодні тут навчається 659 студентів-іноземців, і з них 441 – з Індії. Це найчисельніша спільнота студентів-іноземців в університеті. Минулої п’ятниці палац «Академічний» перетворився на центр індійської культури. Свої таланти – а дійство не могло не захопити! – продемонстрували понад 50 студентів.

Суніл ШАРМА – голова студентського індійського земляцтва в Чернівцях. З ним наша розмова:

– Суніл, кілька слів про історію свята та його відзначення на Батьківщині.

– День Республіки Індія відзначається 26 січня. Його святкування було започатковано у 1950 році. Хоча фактично незалежність від британського уряду була отримана індійськими територіями 15 серпня 1947 року. Проте передумови для становлення Індії як республіки з’явилися дещо раніше. Сталося це за підсумками засідання Індійського Національного Конгресу в Лахорі в ніч з 31-го грудня 1929-го року на перше січня 1930-го, під час якого було піднято триколірний прапор та прийнято рішення, що 26 січня стане святом Незалежності, яке символізує створення Демократичної Суверенної республіки Індія. А згодом, 26 січня 1950 року, вступила в силу Конституція Індії.

Конституція Індії – унікальна тим, що вона є найбільшою за обсягом конституцією в світі – включає 465 статей, 12 великих додатків, більше 70 поправок і складається з 117 369 слів у версії англійською мовою, крім якої існує також офіційний переклад на хінді. Кожен закон, що приймається урядом, повинен відповідати конституційним нормам.

День Республіки святкують усі громадяни Індії. Його характерна ознака – святкові процесії в Делі, а також у столицях усіх штатів. У Делі процесія проходить на центральному проспекті Радж Патх, там представлені красиво й яскраво оформлені платформи від кожного штату. Участь у дійстві беруть школярі, народні танцюристи, оркестри. Також до цього Дня приурочені різноманітні танцювальні та музичні фестивалі, театральні постановки, в яких беруть участь представники усіх штатів Індії.

– Наразі ви далеко від Батьківщини. Як пройшло святкування Дня Індії в БДМУ?

– Цього року на сцені палацу «Академічний» національні танці Індії виконували разом з індусами студенти-українці. Загалом у наших колег це дуже добре виходило. Усі ми демонстрували пісні і танці різних штатів Індії. Схоже на те, що Україну та Індію єднає щось таке внутрішнє, глибинне. Адже в свою чергу ми із задоволенням виконуємо українські народні танці та пісні. До речі, в конкурсі «Студент року БДМУ-2011» третє призове місце виборов Анураг Сонеджі, студент ІІІ курсу медичного факультету.

Уже стало доброю традицією, що на святкування до Чернівців приїжджає з офіційним візитом другий секретар Посольства Республіки Індія в Україні пан Аміт Верма.
Надзвичайно приємно, що на святкування приходять не тільки студенти та викладачі медуніверситету, але й мешканці Чернівців.

– А як живеться студентам-іноземцям у стінах українського університету?

– Ми почуваємося рідними в медичній університетській родині. Довкола друзі-українці та й ректорат створив прекрасні умови для проживання та оволодіння знаннями. Адже головне для нас – стати добрими фахівцями. Задля цієї мети ми тут…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *