Meridian Czernowitz повертає людей до читання і дивує публіку тим, чого більше ніде немає

Поети та любителі поезії з усього світу вже втретє зібралися у Чернівцях на фестивалі поезії «MERIDIAN CZERNOWITZ», який тривав чотири дні. Головне надбання фесту – поезія не знає ні мовних, ні територіальних, ні вікових бар’єрів.

Організатори називають фестиваль однією з найвизначніших і найвідоміших культурних подій нової хвилі в Європі. На нього з’їхалися гості з 12 країн світу. Близько шістдесяти поетів з України, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Ліхтенштейну, Ізраїлю, Польщі, Румунії, Нідерландів, Данії, Італії та США читали свої твори.
За словами президента фестивалю Святослава Померанцева, це найвідоміші сучасні європейські поети. Серед них – Артур Бекер (Німеччина), Деніель Галай, Орціон Бартана (Ізраїль), Карл Любомирські (Австрія-Італія), Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Ігор Померанцев, Борис Херсонський, Іван Малкович (Україна) та багато інших.

Вірші іноземних авторів звучали під час фестивалю в авторському виконанні та в українському перекладі, а українські поезії гості фестивалю почули ще й німецькою мовою.

У трьох містах: Чернівцях, Хотині та Кам’янці-Подільському відбулося кілька десятків поетичних, поетично-музичних та інших культурних заходів. Це були і традиційні поетичні прогулянки та читання, і оригінальні за формою перформанси, що поєднують поезію з іншими жанрами мистецтва та наближують її до аудиторії.
Прихильники Юрія Андруховича мали змогу зустрітися із ним на сигарно-поетичному вечорі «Wine Time poetry party». Там можна було побачити також Ігоря Померанцева та Олександра Бойченка.

«MERIDIAN CZERNOWITZ» презентував вечірку поезії під електронну музику, театральний перформанс, вечори відеопоезії, поетичні читання на Калинівському ринку та багато іншого.

На фестивалі були представлені численні поетичні збірки та прозові твори, зокрема в органному залі відбулася презентація нової книги Оксани Забужко «З мапи книг і людей» – цікавий твір і цікавий автор. Але для багатьох присутніх півтори години пройшли в якомусь фантастичному буботінні з виокремленими інколи словами чи фразами. Органна зала має, як з’ясували прихильники пані Забужко, акустичні ями. Принаймні слухачі з бокових рядів не зможуть переповісти, про що вела мову гостя з Києва.

Метою фестивалю організатори вважають повернення Чернівців на культурну карту Європи і розвиток діалогу між сучасними українськими поетами та їхніми колегами з-за кордону.
Юрій Андрухович в інтерв’ю радіо «Свобода» зазначав, що він має надію, що події фестивалю будуть на стику між словом, музикою та звуком. Цю тенденцію не вигадали у Чернівцях, але її тут дотримуються.

Професор ЧНУ отримав німецький «Хрест за заслуги»

У Художньому музеї посол Федеративної Республіки Німеччина Крістоф Вайль вручив Петру Рихлу, професору ЧНУ, чернівецькому перекладачеві-германістові, орден «Хрест за заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина».
П. Крістоф зазначив, що Петро Рихло має великі заслуги в царині перекладу і зробив німецькомовних поетів доступними для українського читача.
До слова, Петро Рихло є також автором понад 800 наукових статей у різноманітних збірниках і журналах. У слові-відповіді Петро Рихло наголосив, що така нагорода символізує досягнення цілого покоління науковців і перекладачів німецької літератури молодої української держави. «Свій перший переклад німецького вірша я здійснив ще школярем у 14-літньому віці зі шкільного підручника німецької мови. Під час навчання на німецькому відділенні факультету германо-романської філології ЧНУ пробував перекладати вірші інших німецьких поетів. Та найближчими для мене залишаються німецькомовні автори Буковини, особливо Пауль Целан. Я присвятив їм три свої антології».

Іван Малкович: «Meridian Czernowitz нагадує людям, що потрібно читати»

Поет і видавець Іван Малкович у Художньому музеї роздавав автографи шанувальникам. Він схвально відгукнувся про фестиваль і казав, що попри те, що поезія не є затребуваною, такі фестивалі мусять відбуватися.
– Цей фестиваль нагадує людям, що в них є душа, що поезія потрібна. Нагадує, що потрібно читати. Цей фестиваль робить своєрідний наголос у нашому хаотичному і часто безкультурному часі. Тому viva Meridian Czernowitz!

Книгу Ігоря Померанцева можна було побачити у грі акторів

В обласній філармонії відбувся театральний перформанс за новою прозовою книжкою «Czernowitz. Черновцы. Чернівці» письменника Ігоря Померанцева. Цю книгу автор писав протягом сорока років, а видав напередодні поетичного фесту.

– Спочатку я жив у цьому місті, а зараз воно живе в моїй душі. Ми помінялися місцями, і місто живе в мені набагато довше, ніж я жив у ньому, – сказав він.
Письменник також відзначив гру молодих акторів, які відтворили на сцені філармонії сюжет його нової книжки. «У перформансі грали актори Незалежної театральної лабораторії – молоді, енергійні й талановиті актори з Буковини та Прикарпаття, – зазначив, автор книги. – Продивившись виставу, я сам відчув себе молодим, наче мені 25».

Книгу «Czernowitz. Черновцы. Чернівці» можна придбати в усіх книжкових магазинах міста, коштує вона 60 гривень.

Підготувала Лідія КИРИЛЮК, «Версії», фото з сайту http://www.meridiancz.com

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Meridian Czernowitz повертає людей до читання і дивує публіку тим, чого більше ніде немає”