Кайдани в подарунок або «Ні! – Малоросії»

Російська мова на шкільних перервах – не новина. Але нещодавно депутати вирішили задекларувати це явище на папері, видавши указ про те, що вчителі можуть говорити російською в школі поза уроками.

Відтак, тиждень української мови, що почався 21 лютого, відзначився невтішною статистикою, різноманітними акціями та публічними виступами знаменитостей стосовно української мови!

«Авторитет учителя дуже сильний. Якщо вчитель говорить на уроці українською, а між уроками – російською, то всім зрозуміло, що він – фальшивка. Діти дуже добре все відчувають. Хочеться таким людям подарувати кайдани на ноги й на руки» –
Ірена Карпа, письменниця, співачка.

Харків, Луганськ, Миколаїв, Севастополь… Регіон за регіоном запроваджують офіційний статус російської мови. А в мене виникає запитання: «Яка ж з мов потребує захисту: українська чи російська?».

Якщо раніше в мене могли виникати сумніви стосовно цього, то остаточну відповідь я зрозуміла, проживши рік у Криму. Незмога придбати пресу чи книги українською мовою спочатку обурювали, а згодом довелося змиритися.

Погодьтеся, що з російськими виданнями проблем немає як на Сході, так і на Заході! Діти з російськомовних родин мають можливість навчатися у російських школах. А 72% української преси і 57,6% телебачення – російськомовні!!! То де саме ви вбачаєте пригнічення чи обмеження прав?

«В Українській державі має бути одна державна мова – українська. Кожен громадянин має досконало володіти державною мовою. Про жодну іншу як другу державну не повинна навіть вестися мова. Ми говоримо «Ні – Малоросії!» – Сашко Положинський, співак, лідер гурту «Тартак».

Ініціатори введення другої державної мови часто спекулюють Європейською Хартією мов. Але, якщо уважно переглянути її положення, то виходить, що вона створена для того, аби захищати виключно мови, які вимирають.

Як ви вважаєте, чи вимирає у світі, а тим більше – в Україні, російська? Та й поняття так званих регіональних мов у цій хартії немає! Там написано, що є мови національних меншин, але це аж ніяк не означає, що їх обов’язково треба визнавати офіційними в країні.

За офіційними даними від мовознавців, українська вже належить до мов, які зникають…

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *