Гайда до Вижниці на фест!

На вас чекають у суботу та неділю 29-30 серпня. Родзинками XVIIІ Міжнародного гуцульського фестивалю стане величезна гуцульська кулеша, а також справжній сплав плота-дараби Черемошем від Путили до Вижниці. Останній раз цим маршрутом плотогони пройшли 30 років тому.

На гостей фестивалю чекають конкурсні програми за різними жанрами, виїзні фестивальні концерти, відвідування визначних місць Вижниччини, спортивно-розважальні заходи, науково-практична конференція, гуцульське фольк-шоу для молоді, фольклорно-розважальне вечірнє шоу «Гуцульські розваги» за участю зірок естради, дискотека, феєрверк.

У Вижниці XVIIІ Міжнародний гуцульський фестиваль, який об’єднає майже 1600 учасників з усіх гуцульських регіонів, відбудеться утретє.

Фестивальна ватра Гуцульщини палає від 1991 року. Вперше її запалили у Верховині Івано-Франківської області. Потім щороку гуцули збиралися у своїх традиційних центрах – Рахові, Яремчі, Косові, Надвірній, Путилі, Коломиї – для розвитку та популяризації традиційних видів народного мистецтва, звичаїв, обрядів етнічної групи українців – гуцулів, а також щоби підвищити соціальний і мистецький статус автентичного фольклору, виявити самобутні творчі колективи, окремих виконавців та майстрів образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва.

Як відомо, торік фестиваль не відбувся через стихію. Нині вижничани надолужать пропущене.

У суботу в рамках Фестивалю відбудеться науково-практична конференція за участю науковців, практиків, зацікавлених офіційних представників влади та громадських організацій Євросоюзу, США, Канади, Бразилії, Аргентини, Великої Британії, Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини, Чехії, Молдови, Росії, Білорусі тощо з проблемних питань транскордонного співробітництва та інвестиційної підтримки Гуцульського регіону.

Автентика без фонограм

Конкурсні програми у рамках Фестивалю проводяться за таким номінаціями і умовами:
Вокальні форми: вокальні ансамблі і малі вокальні форми; фольклорні колективи, театри фольклору; виконавці гуцульської співанки, коломийкарі; хорові колективи; виконавці естрадної пісні.

Музичний жанр: оркестри народних інструментів, троїсті музики, солісти – інструменталісти, духові оркестри.

Театральне мистецтво: театр, художнє поетичне слово, гумор, сатира, автентичні розповіді.

Прикметно, що умова виступу – збереження гуцульської говірки, лексики й атрибутики.
Хореографічне мистецтво: народні гуцульські танці, танцювальні пари та окремі виконавці обрядових гуцульських танців, автентичних рухів і прадавніх дійств.

До речі, виступи будуть без фонограм! Дозволяється лише використання фонограм музичного супроводу.

Відбудуться також виставки майстрів образотворчого, декоративно-ужиткового мистецтва гуцульського регіону, інших місцевостей України і зарубіжжя, в чиєму доробку є твори на гуцульську тематику.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *