«Духовні обереги Землі»

«Духовні обереги Землі» – таку назву мала  науково-практична конференція, яка 6 квітня  відбулася у  Вашківецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів Вижницького району. Конференція присвячена Міжнародному Дню Землі.

Екскурсію в "Світлиці" веде Марина Стринадко.

Берегиня – заступниця, хранителька. Земля – берегиня всього роду людського. Матінко-земля. Мати – початок всього. Берегиня, оберіг, берегти – слова одного кореня, за якими сильна енергетика і  глибокий зміст. Грудочку землі люди здавна беруть із собою в далеку подорож на згадку про свій рідний край. Існує таке прислів’я: “Хто про землю дбає, вона тому повертає”.


Учні наукового товариства «Талант» Вашківецької школи і гості, учні Чернівецької гімназії №2, обговорювали питання загальнолюдських цінностей, духовних скарбів української культури та її історичних пам’яток, відродження народних традицій і обрядів. Учні відвідали шкільний музей народного побуту, світлицю з колекціями вишивок, рушників, серветок, сорочок та суконь, скатертин. Темами обговорення конференції були українська народна пісня, український рушник, лялька-мотанка – берегиня роду, рослинні і тваринні символи-обереги, історія Анниної гори, участь у міжнародних телекомунікаційних екологічних проектах та проекті Intel® «Ми і наше довкілля». На завершення учасники відвідали Аннину гору, яку священною вважають здавна.

Легенда розповідає, що коли Буковина знаходилася під турецьким ярмом, жила у Вашківцях дівчина на ім’я Анна, яка славилася своєю красою і добрими вчинками. Дівчина мала косу до колін і великі чорні очі. Турки під час одного з набігів дізналися про цю дівчину й вирішили впіймати красуню та поглумитися над нею, для чого й оточили село. Рано-вранці дівчина, врятовуючись від загарбників, побігла на гору. Оглянувшись з вершини гори Анна побачила, що турки оточили її. Діватися було нікуди, й дівчина почала молитися Богу, щоб той врятував її тіло і душу. І коли вороги були вже зовсім близько, сталося диво: земля розступилася і поглинула Анну. На поверхні залишилася лише її коса. Турки довго шукали дівчину, але знайшли лише її мокре волосся. Вітер вихопив волосся з турецьких рук і розвіяв по всій горі.
На знак цього дива місцеві християни насипали тут могилу і звели кам’яний хрест, а гора з тих пір почала називатися Анниною. У 1993 році тут засновано жіночій монастир Святої Праведної Анни на Анниній горі. Побудовано собор Святої Анни з нижнім храмом Святих Великомучеників Маккавіїв, келії, житлові корпуси, господарські приміщення.
http://ukrainaincognita.com/chernivetska-oblast/vyzhnytskyi-raion/annyna-gora/annyna-gora
З Анниної гори відкривається чудова панорама  Вашківців та  долини Черемошу.

Учасники конференції з Чернівців вдячні Л.П. Супрун, директору школи, О.Г. Усик, керівнику творчої групи, педколективу та учням Вашківецької школи за цікаву і змістовну програму та організацію конференції.

Тетяна СПОРИНІНА, “Версії”,
фото автора

Фотозвіт конференції

Господиня "Світлиці" - Н.М. Танасійчук, вчитель початкових класів.

“Мені дуже сподобався день, проведений у Вашківцях, зокрема у Вашківецькій школі, яка є надзвичайно великою і просторою та похід на святе місце з чудовими краєвидами – Аннину гору. Біля входу до школи нас так тепло зустріли надзвичайно добрі, привітні і гостинні люди. Вони нагодували нас, напоїли, а ще розповіли багато цікавих історій зі свого життя. Особливо мені сподобалось, як чотирикласниця в народному одязі, трохи хвилюючись, але від душі вела свою першу екскурсію у шкільному музеї. Там було стільки старовинних та цікавих речей, мені так хотілося все побачити і нічого не пропустити. Після конференції ми пішли на екскурсію на Аннину гору не з порожніми руками, а з подаруночками ручної роботи, які вручили нам діти Вашківецької школи. Це настільки гарно та приємно. Я не шкодую, що поїхала на конференцію, присвячену духовним оберегам, бо дізналася багато нового про орнаменти рушників, елементи народного одягу та духовно збагатилися, побувавши на Анниній горі.”

Анастасія Фатенко, учениця 8 класу Чернівецької гімназії №2

Виступ директора школи Л.П. Супрун.

Демонстрація виставки сорочок "Циганка". Вишив П.Ю. Єленюк.
Таня Єленюк, учениця 5-А класу і О.Ю. Єленюк, заступник директа з виховної роботи.
Марина Косован розповідає про український рушник.
Є. Мельничук читає вірш "Мистецтво".
Дарина Зарайська передає оберіг з Чернівців для вашківчан О.Г. Усик, викладачу математики і інформатики.

Анастасія Фатенко розповідаю про ляльку-мотанку.

Людмила Опарик і Мар'яна Остап'юк розповідають про Аннину гору.
Фото на згадку учасників конференції.

Біля священної криниці.

Наступна конференція відбудеться за традицією в Чернівцях. До зустрічі у Чернівецькій гімназії №2!

Блог проекту «Назустріч весні» можна переглянути за посиланням:
http://ourbirds.wordpress.com/

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 коментарів “«Духовні обереги Землі»”