Документальні детективи Ігоря Чеховського

Талановитого історика-дослідника, краєзнавця, журналіста Ігоря Чеховського вже немає з нами, а його книжки продовжують приходити на побачення з земляками і читачами.

Зокрема, науково-дослідницька праця «Чернівці – місто зустрічей і релігій», видана за сприянням Чернівецької міськради, написана цікаво і дохідливо, як усе, що виходило з-під пера Ігоря, і, сподіваюсь, буде ще виходити.

Її рекомендовано як навчальний посібник до факультативних курсів «Основи християнської етики» та «Історія м.Чернівців» загальноосвітніх навчальних закладів.

І хоча слово «посібник» передбачає щось дуже сухе і канцелярське, книга Чеховського зовсім не така. Вона захоплює від першої сторінки та тримає у напрузі до останньої, як справжнісінький детектив. Його дослідницький стиль відкриє вдумливому читачеві таємничу минувшину рідного міста, перекидаючи при цьому місток до дня сьогоднішнього.

…Скажи відверто, шановний читачу, чи хотілося би тобі припасти до чудотворних мощів святого великомученика Івана Нового Сучавського, щоби оздоровитися. Так?!. Але тільки одиниці знають, що рака з частинками мощів святого, чий культ на Буковині є давнім і відомим, зберігається у північній частині церкви Св. Миколая, що на вул. Руській.

А яким чином переплелася доля Йозефа Шмідта, уродженця Буковини, якого називали у світі «німецьким Карузо», з долею чернівецького Темпля, нинішнього кінотеартру «Чернівці»?

Або ж чому вірмени вважаються чи не найдавнішим народом серед нині сущих на Землі, який прийняв хриситиянство, а вірменська спільнота Буковини за австрійських часів була двоконфесійною? І котра з релігійних громад утвердилася у Чернівцях?

Хіба не цікаво отримати відповіді на ці та сотні інших запитань? А їх легко можна знайти у згаданій книзі Ігоря Чеховського, який ніколи не зупинявся на досягнутому, вивченому, відкритому. Завжди рухався вперед, за новими знаннями.

Тож тепер і нам час у путь за знан-нями!

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *