«Буковинський Златоуст» в житті  оперного співака Андрія Шкургана

 

Андрій Шкурган, відомий оперний співак родом з Буковини, вже майже тридцять років живе й працює за кордоном, виїхавши  1991 року до Німеччини, на деякий час перебираючись до Польщі та Чехії. Співак вивчає народну творчість сусідніх країн – Болгарії, Словаччини, Румунії, Угорщини та пропагує  там українську музику й пісню, чим свого часу займався і незабутній Анатолій ДОБРЯНСЬКИЙ – поет, літературо- і музикознавець, журналіст, поліглот, перекладач.

З народним артистом України Андрієм Шкурганом Буковинського Златоуста  тривалий час  об’єднували  дружні стосунки. Дружба їхня  зав’язалася в 70-х роках, коли відомий світу баритон, після закінчення школи, навчався  в університеті на факультеті прикладної математики, а  Анатолій Добрянський  працював на кафедрі української мови та літератури Чернівецького університету. Їхні життєві дороги перетиналися і після того, як Андрій Шкурган, закінчивши  1989 року Львівську консерваторію, пішов  працювати  солістом Чернівецької обласної філармонії. Від 1992 року  А.Шкурган  починає  виступати  на сценах  провідних європейських  оперних театрів. А ще згодом стає солістом  «Мічиган – опера» (США).Саме тоді Анатолій Добрянський починає працювати у філармонії і  в дев’яностих роках стає одним із найпопулярніших ведучих на Буковині, налагоджуючи стосунки з провідними артистами сцени.

І тепер вже Анатолій Добрянський 14 березня 1996 року представляє чернівецького тенора  на сцені обласної філармонії – як досвідченого, відомого світу співака,  лауреата багатьох міжнародних конкурсів у концерті з творів основоположника української класичної музики Миколи Лисенка та італійського композитора Джузеппе Верді. Наступний (на жаль, останній) концерт, який  об’єднав двох відомих чернівчан, відбувся  лише через три роки,у листопаді 1999 -го. Його програма зберігається донині в Меморіальній кімнаті А.Добрянського разом з автографами відомого тенора. Цей концерт став  своєрідним звітом творчої діяльності співака. Як наслідок 2000 року артист отримав Національну премію України ім. Тараса Шевченка. А 4 березня 2003 року Анатолій Миколайович відійшов у вічність, залишивши про себе неймовірно багату й добру пам’ять.

Нині основу  репертуару Андрія Шкургана складають 22 оперні партії українською, італійською, російською, французькою, німецькою, польською. Співак неодноразово виконував їх на сценах Люксембургу, Бельгії, Польщі, Німеччини, Голандії тощо, ставши лауреатом  міжнародних  і вітчизяних  конкурсів. Андрій Шкурган – володар Кубка Президента Франції, почесного титулу «Вердіівський голос», нагороджений медаллю Всепольського товариства «Артисти-музиканти».

До сьогодні в репертуарі співака  велика кількість обробок  українських народних пісень, яким він приділяє особливу увагу.

Галина МУРМИЛЮК, співробітниця Муніципальної бібліотеки імені Добрянського

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *