Бойченко демонстрував чернівчанам більше. І менше

Нещодавно побачила світ вже пята книга чернівецького есеїста та літературного критика Олександра Бойченка. Що ж у ній особливого, здатного зацікавити читача? Про це автор розповів у Літературному целанівському центрі на презентації збірки есеїв під назвою «Більше/Менше».

Чому ж у книги саме така назва, напевно, здогадатися не так і важко, якщо мислити логічно. Річ у тім, що збірку складають два розділи – «Більше» і «Менше». У «Більше» увійшли великі за розміром твори, у «Менше» – менші. Та не все так просто, як здається: все-таки розділ «Більше» менший за обсягом, ніж розділ «Менше», а розділ «Менше», відповідно, більший.

На обкладинці видання зображений Сократ, якого Олександр називає головним героєм книги. Саме Сократ, на пару з Платоном, є певною моделлю поведінки інтелектуала, а саме поведінка інтелектуала – головний предмет розгляду у представлених в книзі есе. Щодо самого визначення слова «інтелектуал», то, на думку автора, це «той, хто не просто збирає інформацію, а продукує на її основі ідеї. Це творець. Але й руйнівник одночасно».

Увійшли до збірки й уже опубліковані раніше тексти з книги «Мої серед чужих». «Я просто змінив у них назви, щоби вас заплутати», – з усмішкою зізнається у своєму маленькому «злочині» Олександр. Багато і нового. Є велика кількість творів присвячених літературі, зокрема три великих тексти про Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку. Згадав Олександр Бойченко на сторінках збірки і про сучасних українських літераторів – С.Жадана, Ю.Андруховича та ін.

Автор також зачитав кілька есеїв із «Більше/Менше» відвідувачам заходу – «Що таке Жежера?», «Життя без Пушкіна», «Втеча. Божевілля. Смерть». Переважно із «Менше», бо на «Більше» потрібно більше часу.

Аліна ВАВРИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *