До 72 роковин від дня народження Валерія Васькова у Вижниці відкрили йому пам’ятник

     

Хореограф і танцюрист в Україні –  художник у Португалії: Він жив із палкою вірою в силу мистецтва

27 червня йому виповнилося б 72 роки.

Валерій Васьков був хореографом, танцюристом, художником. В Україні пам’ятають про нього як про багаторічного керівника народного ансамблю танцю «Смеречина», Понад 30 років віддав він знаному в цілому світі коллективу, який ніколи не повертався з конкурсів без найвищих  нагород.

У Вижницькому районі заснована премія його імені.

 

2 червня у Вижниці з нагоди Дня міста бронзовий монумент Валерія Васькова (1947-2015) відкрили перед міським Будинком культури, де він працював. Пам’ятник створив народний художник України скульптор Володимир Шолудько.

Вшанування В. Васькова відбулося через 20 років після того, як він виїхав з Вижниці до Португалії, змушений наприкінці скрутних 1990-х приєднатися до четвертої «заробітчанської» хвилі емігрантів з України.

1999-го Валерій Васьков та його родина оселилися в Лісабоні. За короткими рядками біографії стоять нелегкі роки нового життя. Доля відміряла лише 16 років на формування яскравого таланту митця. У еміграції він повернувся до своєї першої освіти – художника. І вже через рік після приїзду до Лісабона, 2000-го, відбулася його перша персональна виставка. А ще через 7 років, 2007-го, Валерій Васьков став членом Національної спілки художників Португалії (Sociedade Nacional de Belas Artes).

Нині в Лісабоні можна побачити твори Васькова в численних галереях, музеях, а також в Українському культурному центрі. Знають його твори і в багатьох інших країнах світу. 

 

… Пригадую 2006 рік: ми бачилися із Валерієм двічі. Влітку в Лісабоні відбувався «Міський фестиваль-2006». Із якою радістю оглядала афішу: «31 липня відкриття виставки живопису Валерія Васькова «Лісабон і лісабонці», 9.00-20.00, картинна галерея…».

Разом із ним ходили галереєю повз його твори, розмовляли про мистецтво, про життя… Зберігаю низку світлин творів Валерія Васькова з тієї експозиції…

(враження про нашу зустріч – у публікації «Художник з Лісабона – заслужений працівник культури України», газета «Чернівці», 3 листопада 2006, №44). 

 

Васьков про себе:

«Я народився 1947 року в Україні. Моя пристрасть до мистецтва виникла рано. Подорож розпочалася 1963 року, коли я відвідував коледж прикладних мистецтв у Вижниці, Україна. Ступінь магістра образотворчих мистецтв у галузі живопису отримав у м. Рівне.  1999 року я переїхав до Лісабона, Португалія. Від 2001 року мої картини показані на різних виставках у Португалії та інших країнах – таких, як Бельгія, Іспанія та США. Деякі мої картини придбані приватними колекціонерами та музеями в цілому світі. Багато залежить від того, хто поруч. Дружина все робить для мого становлення як художника, для творчої роботи, для незалежності. Повинен бути сильним інстинкт самозбереження себе і своєї сім’ї. Виставляти собі планку і прагнути цієї висоти».

 

Маріта Васькова про Валерія Васильовича:

 «Плодотворний художник із міцними професійними навичками, він написав сотні робіт, які тепер належать до багатьох чудових приватних колекцій у Канаді, США, Австралії, Європі та Великій Британії.

Він розпочав наш сімейний бізнес 2000 року як невеличку арт-студію в Лісабоні. Галерея називається «Слон, що біжить» («Running Elephant Gallery»), розташована в центрі Лісабона біля замку Святого Георгія. Тепер така галерея  є також і в Лондоні. Чому «Біг слона»? Ми любимо мудрість і співчуття слонів. Ми – молодий, динамічний колектив, який постійно зростає, але ми ніколи не забуваємо свого коріння.

Валерій своїм прикладом і своєю працею став великим джерелом натхнення для всієї родини. Тепер ми слідуємо його шляхом, з гордістю приносячи свої цінності та принципи в наш бізнес».

 

Мистецька вдача Валерія Васькова живе у творчості його мистецької родини: дружини-художниці й доньок. Не забувають митця і в Лісабоні. Його твори регулярно з’являються на виставках. Приміром, торік в Vузеї Медейруш і Алмейда (Casa-Museu António Medeiros e Almeida) були представлені кілька портретів роботи В. Васькова та композиція «Маска» (серія «Арлекін»).

 

На Фото:

       

Відкриття пам’ятника Валерію Васькову у Вижниці

 

 

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, член Національної Спілки художників України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *