Вигода від хабара менша за відповідальність

11 кримінальних справ за фактами вчинення злочинів, пов’язаних із корупцією, порушили правоохоронці Чернівецької області з початку року. Стосувалися вони одержання хабара, зловживання владою або службовим становищем, привласнення та розтрати майна тощо.

А вже з середини літа країна живе за новим антикорупційним законодавством. Що змінилося відтоді? Про перші підсумки його дії і розповів Віталій САВКІН, завідувач сектору з питань запобігання та протидії корупції апарату обласної державної адміністрації. Він, до речі, наголосив, що на хабарах попадаються чиновники від нижчого до вищого рангів.

Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції», який почав діяти 1 липня нинішнього року, суттєво, за словами п. Савкіна, відрізняється від попереднього. У ньому вже є, нарешті, як конкретне визначення корупції, так івідповідальності за неї.

Крім того, значно зросли й суми штрафів. Якщо раніше хабарники сплачували від 200 до 700 грн, то тепер їхній гаманець може позбутися і 2,5 тисяч грн.

Та чи змусить це власників поважних крісел замислитися, чи варто ризикувати – залежить, мабуть, від розміру хабара. Тим паче, що саме можливість корупційних дій і робить такими привабливими й бажаними чиновницькі посади.

Як наголосив п. Савкін, осіб, які претендують на чиновницькі посади, суворо перевіряють, встановлюючи їхні взаємини із законом. Між іншим, підлеглі чиновника-начальника вже не зможуть навіть робити йому подарунки до дня народження. Бо це, якщо нагодиться перевірка, розглядатиметься як хабар. І без солідного штрафу (у кращому випадку!) не обійдеться.
Від 1 липня, тобто з дня дії закону, правоохоронці в Чернівецькій області вже склали 15 адміністративних протоколів за порушення його вимог. За результатами судового розгляду 8 правопорушників визнано винними. Їх притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на загальну суму 6800 грн. Решта 7 справ перебувають на стадії розгляду.

Чи поборять управлінці за допомогою нового закону корупцію – хто зна. Але, можливо, у них з’явиться сякий такий страх перед законом… Принаймні, якщо вигода від такої наживи буде меншою, ніж відповідальність за неї.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *