Суд в Україні відмовився штрафувати чоловіка за перебування без маски в громадському місці

Бо в законі не вказано, що громадянин повинен її купити

Кельменецький районний суд Чернівецької області не оштрафував чоловіка за відсутність маски в громадському місці, оскільки в законі не вказано, що він самостійно повинен придбати або пошити маску. Про це йдеться в постанові суду від 8 квітня.

Фото bbc.com

Зазначено, що 6 квітня о 12 год. чоловік перебував на зупинці громадського транспорту в с. Нагоряни Чернівецькій області без захисної маски. У поліції вважають, що він порушив обмеження щодо попередження поширення коронавируса.

У свою чергу чоловік пояснив, що не мав можливості придбати в селі маску або виготовити її, тому був на зупинці без захисту на обличчі. За його словами, безкоштовно маску йому не пропонували. При цьому він «шкодує, кається».

Суд вирішив закрити справу за відсутністю складу адміністративного правопорушення. За словами чоловіка, він був без маски через відсутність грошей на її придбання і через неможливість виготовити її самостійно.

Суд зазначив, що відповідно до ст. 8 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» фінансування профілактичних і протиепідемічних заходів здійснюється за рахунок державного і місцевих бюджетів, а у випадках, передбачених законом, – за рахунок підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, а також грошей фізичних осіб.

При цьому в матеріалах справи відсутні докази, які підтверджують, що громадянин, відповідно до закону, за власні гроші зобов’язаний купити або пошити респіратор або захисну маску. Також у справі відсутні докази, що держава йому профінансувала придбання і виготовлення маски, і за таких умов він порушив заборону перебувати в громадських місцях без маски.

Суд зазначив, що зараз в Україні не визначені медичні критерії і не прийняті нормативно-правові акти щодо випадків і необхідності носіння засобів індивідуального захисту, зокрема, респіратора або захисної маски для захисту органів дихання, в тому числі виготовлених самостійно.

Також суд резюмував, що згідно з ч. 3 ст. 62 Конституції України, всі сумніви щодо доведення вини особи тлумачаться на її користь.

Нагадаємо, від 6 квітня в Україні набула чинності нова постанова Кабінету міністрів, яка, зокрема, забороняє перебувати в громадському місці без захисної маски або респіратора. За порушення загрожує штраф від 17 до 34 тис. грн.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *