Реконструкція школи у Тисівцях: тендер чи «розпил» коштів?

Реконструкцію школи за 7,1 млн грн здійснюватиме фірма, яку підозрюють у «розпилі» торгів із пов’язаною компанією

Як ви думаєте, для чого проводиться тендер? Наївні люди гадають – щоби вибрати найбільш вигідну пропозицію. Але конкретний досвід вже не раз казав мені про інше: аби нібито по закону віддати підряд, замовлення, закупівлю тощо «кому треба». І як це відбувається, цілком прозоро (вибачайте за каламбур) можна відстежити за інформацією з порталу публічних закупівель Prozorro.  

А історія простенька. Великокучурівська сільська рада, що на Сторожинеччині, за підсумками проведених торгів підписала договір на реконструкцію будівлі школи із ПП «НВФ Капітал». Як стало відомо з того ж порталу Prozorro, сума договору становить 7,14 млн грн. Школа, за реконструкцію якої візьметься фірма-переможець, розташована в одному з сіл Великокучурівської ОТГ – Тисовці у колишньому приміщенні австро-угорської казарми, збудованому 1887 року. І хоча військові будівлі зазвичай робилися на совість, та минулі 130 років далися взнаки: будівля перебуває в аварійному стані. І визнана вона аварійною вже… років 30 тому. За умовами підряду тут мають добудувати другий поверх,  замінити вікна та двері, облаштувати сучасні системи опалення й вентиляції, добудувати туалети, котельню тощо.

Складнощі почалися з подачі на участь у торгах. Окрім переможця, участь у торгах узяли ще три фірми: ТОВ «Захбудком», ПП «ЮС-Будінвест» і ТОВ «Дорбудінвест СВ». Пропозиції перших двох фірм були відповідно на 835 (майже мільйон!) та 220 (теж непогано) тис. грн дешевшими. Однак тендерний комітет відхилив їх… через відсутність гарантійних листів і дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки. От коли я читаю про таку «відмазку», так і хочеться запитати: А що, фірми не мали списку обов’язкових документів? Чи їх навмисне записали на тендер, аби імітувати наявність конкуренції?

І це не перша спроба Великочурівської сільради знайти підрядника на реконструкцію школи. У березні 2019-го сільрада вже проводила аналогічний тендер, однак усіх шістьох учасників дискваліфікували, відтак торги не відбулися.

А чи були торги нині? Оскільки потрібних паперів у наявності не було – і це приховати було неможливо, як ви розумієте, будемо вважати, що 7-мільйонний підряд дістався переможцеві… без торгів.

І хто ж переміг у цих торгах без торгів?

ПП «Науково-виробнича фірма «Капітал», зареєстроване в селі Волока на Глибоччині, а його власником є… мешканець Тисовця Микола Костиняк.

ПП «НВФ Капітал» зажило «міцної репутації» в матеріалах програми «Наші гроші. Львів». Раніше ця фірма «розігрувала» торги із ТОВ «Професіонал плюс». Остання належить… Сергію Тимчуку, колишньому співвласникові «Капіталу». Як повідомляє «Центр громадського моніторингу та досліджень», на момент зазначеного тендера ці фірми користувалися одним телефоном і мають спільних працівників. Якщо на такі дрібниці закрити очі, то нібито все і за законом. А так – чистісінький тенДЕРибан!

«Таким макаром», у змаганні без змагання, вже «розпилено» майже 44 млн грн.

Від початку 2018-го ТОВ «НВФ Капітал» підписало 51 контракт на загальну суму 57,5 млн грн. Так і кортить запитати: а яка частка перепаде замовнику як відкат?

І усе це я, ваш Іван ДУПА, вичитав  у матеріалі, підготовленому в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *