На Чернівецькій митниці ДБР припинило контрабанду товарів на 2,5 млн грн

До протиправної схеми переміщення товарів без сплати митних зборів через міжнародний пункт пропуску «Порубне-Сірет» були залучені працівники Чернівецької митниці. Вони  сприяли незаконному переміщенню товарів через кордон, оформляючи вантажні автомобілі з товаром як «порожні» та безперешкодно пропускаючи їх на територію України.

Після проходження митно-прикордонного контролю двох таких вантажівок оперативники ДБР зупинили їх та виявили там 6,5 тис. кг одягу на загальну суму приблизно 2,5 млн гривень.

У такий спосіб імпортери намагалися уникнути сплати майже пів мільйона гривень мита до державної скарбниці.

На водіїв цих вантажних автомобілів складено протоколи про порушення митних правил, а товар вилучено. Їм загрожує конфіскація товару та штраф на суму його вартості.

Наразі тривають першочергові слідчі дії, проводяться відповідні експертизи та допити свідків. Перевіряються інші факти незаконного переміщення товарів у такий спосіб.

Крім того, вирішується питання щодо повідомлення митникам про підозру, а також встановлюються службові особи інших контролюючих органів, які можуть бути причетні до вчинення вказаного злочину. Попередня кваліфікація: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Процесуальне керівництво здійснює Чернівецька обласна прокуратура, оперативний супровід – ТУ ДБР Хмельницького.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *