Керівники НАК “Надра України” розтратили майна на 43 млн.грн

У розтратах майна НАК “Надра України” на суму 43 млн. грн. підозрюються колишні керівники компанії

Департаментом Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України у ході перевірки законності фінансово-господарської діяльності НАК «Надра України» виявлено факти зловживання службовим становищем та розкрадання державних коштів керівниками цієї акціонерної компанії.

Зокрема, встановлено, що службові особи НАК “Надра України”, знаючи про збитковість компанії та усвідомлюючи відсутність потреби компанії в придбанні цінних паперів інших підприємств, взяли участь в аукціоні, на якому київське ТОВ реалізовувало 100% корпоративних прав ТОВ з Харківщини.

У результаті аукціону тодішнє керівництво НАК «Надра України» уклало угоду з купівлі корпоративних прав київського ТОВ, а саме частки у статутному капіталі харківського товариства з обмеженою відповідальністю на суму 43 млн.грн. Іншими учасниками аукціону були компанії, статутний фонд яких належить… НАК «Надра України».

Також під час перевірки реального фінансово-господарського стану харківського товариства встановлено, що основними активами його є майно на суму 65 тисяч гривень, що перейшло від збанкрутілого раніше дочірнього підприємства НАК «Надра України».

Фактично для завищення вартості корпоративних прав харківського товариства з обмеженою відповідальністю на його розрахункові рахунки київським ТОВ було перераховано 50 млн. грн. й проведено його оцінку. Однак, цього дня (!) на зазначену суму харківське ТОВ придбало прості акції одного з ВАТ, яке має ознаки фіктивності. Адже згідно з рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 18.04.2007 випуск цінних паперів цим ВАТ було скасовано.

Службовці НАК “Надра України”, продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на розтрату чужого майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, у порушення Порядку випуску, авалювання, акцептування, індосування та погашення векселів, що випускаються державними підприємствами та акціонерними товариствами, у статутному фонді яких частка держави перевищує 50 відсотків, затвердженого відповідною постановою Кабінету Міністрів України, для розрахунку за придбані корпоративні права емітували прості векселі за наявності збитків в 2007 році та без погодження з Міністерством охорони навколишнього природного середовища України.

Таким чином, службові особи НАК “Надра України” умисно, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби, діючи в інтересах третіх осіб – вже згадуваного київського ТОВ – незаконно емітували прості векселі, чим заподіяли державним інтересам тяжкі наслідки у вигляді шкоди в розмірі 43 727 596 грн.

Та на цьому ланцюжок незаконних дій не закінчився. Надалі київське ТОВ переуступає право вимоги боргу з акціонерної компанії третьому ТОВ , а те в свою чергу четвертому ТОВ, а вже останне пред’являє векселі НАК «Надра України». Однак національна компанія упродовж 23 – 28 січня 2008 року оплачує їх на суму близько 26 млн. грн. Таким чином, службовці НАК “Надра України” розтратили майно шляхом зловживання своїм службовим становищем на указану суму, що кваліфікується як особливо великий розмір.

За матеріалами перевірки Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України, за фактом розтрати державного майна шляхом зловживання службовим становищем та за фактом зловживання службовим становищем службовцями НАК «Надра України». У вчиненні злочину обгрунтовно підозрюється колишнє керівництво компанії.

Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *