Корупціонерам на Буковині – зелене світло?!

Про оборудку довкола діагностичного центру

Україна шалено потерпає нині від несправедливості: бідні – бідніють, багаті – багатіють. Нечесні жирують, порядні страждають. Подвійні стандарти мало не прописані законодавчо, а корупція та брехня стали державною політикою… Щоби досягти свого, можновладці вигадливо вдаються до різних багатоходівок . У нашому випадку – а йдеться про конкурс на заміщення посади керівника / генерального директора обласного комунального некомерційного підприємства «Чернівецький обласний медичний діагностичний центр» – влада блискуче використала гамбіт. Що це таке? Так звуть початок шахової гри, в якій жертвують фігурою, щоби опинитися в активній позиції для найшвидшого переходу в атаку. Іншими словами – для здобуття зиску, себто перемоги. (А з французької gambit (від прованс/cambi) – обмін або від італійської dare il gambetto – підставити ногу).

ЯК «ПІДСТАВИЛИ НОГУ» ГРОМАДСЬКОСТІ Й ХИТРО ВІДВОЛІКЛИ ЇЇ УВАГУ

Отож, нагадаємо суть інтриги. Друга хвиля медичної реформи, що розпочалася 1 квітня, стосується закладів спеціалізованої медичної допомоги, які реорганізувалися, змінили назви на «комунальні некомерційні підприємства» й провели конкурси на заміщення посад керівників. Чернівецька обласна рада, яка є власником обласних комунальних некомерційних підприємств і, зокрема, Чернівецького обласного медичного діагностичного центру, оголосила конкурс на заміщення вакантної посади його керівника/генерального директора. І це попри те, що тогочасний головний лікар Анатолій Вдовічен був призначений головою реорганізаційної комісії підприємства (а це, як правило, карт-бланш на посаду) і, що є визначальним, мав підписаний контракт до 2023 року. Тому представники 5-ти громадських організацій області та працівники Діагностичного центру передали Звернення представницькій та виконавчій владам, а також директору департаменту охорони здоров’я ОДА про неправомірність оголошення конкурсу на заміщення посади керівника діагностичного центру й перелічили причини цієї неправомірності. Коли ж громадськість дізналася прізвища тих, хто подався на конкурс, розпочався справжнісінький рейвах. На жаль, під час цієї бучі ніхто не звернув уваги на якусь кандидатку пані Х, керівницю з Хмельницького, прізвища якої ніхто й назвати не міг. Зате червоним плащем матадора для активних буковинців став екс-регіонал Ігор Шкробанець. Хоча він, якщо бути чесним, був далеко не найгіршим серед керівників охорони здоров’я області. Та 28 квітня громадські активісти на засіданні гуманітарної комісії Громадської ради при Чернівецькій ОДА практично одностайно висловили своє обурення ймовірністю призначення Шкробанця на посаду й розпочали збір підписів.

ПЕРЕМОЖНИЦЯ КОНКУРСУ МАЄ СУДИМІСТЬ ЗА КОРУПЦІЮ

Що не кажіть, а гамбіт розіграний делікатно, красиво і дуже хитромудро. Мети досягнуто! На посаду потрапляє, мабуть, потрібна людина. Бо на конкурсі вона слабше виглядала за Шкробанця. Не будемо повторювати плітки про те, що кожна посада керівника медзакладу вартує чималих грошей, бо ніхто нікого за руку не хапав, але боротьба довкола крісла гендиректора з відволіканням громадськості, підставними конкурсантами тощо засвідчує: не все так просто у нашому данському королівстві. Ой як непросто! Та на поверхні все нібито о’кей. Хмельницька область, як відомо, значно більша за Чернівецьку, тож, ймовірно, п. Свестун набула доброї практики і її досвід стане у пригоді буковинцям. Дуже хотілося на таке сподіватися. Може, від такої думки відштовхувалася й конкурсна комісія, віддаючи пальму першості колишній чернівчанці?!. Хотілося в цьому пересвідчитися. Тож вирішила дізнатися про Наталію Свестун трохи більше – про її роботу, здобутки, життєвий шлях. Тим паче, цифрова ера надає такі можливості. І дізналася, на превеликий жаль. А краще цього б і не робила – спала б міцніше й спокійніше. Бо переможницею конкурсу на посаду керівника Чернівецького діагностичного центру стала… засуджена корупціонерка! Спочатку не йняла цьому віри: не могли таке пропустити ні комісія, ні власник підприємства в особі обласної ради… Адже посада Генерального директора обласного медичного діагностичного центру повністю оплачується з бюджету. Тож, певним чином, є державною посадою. А, як відомо, державні посадовці, які допустили корупційні діяння, позбавляються можливості обіймати аналогічні посади. Але ж закон – як дишло. Бо посада гендиректора діагностичного центру, хоч і оплачується з держбюджету, та не вважається… державною службою. Отакої!

ХТО ВІДПОВІСТЬ ЗА РІШЕННЯ КОМІСІЇ?

За логікою, якщо саме голова конкурсної комісії Степан Іванович Чернушка, начальник управління комунальної власності обласної ради, під час голосування наполіг на тому, що перемогу здобуває пані Свестун, бо він особисто, як голова, має два голоси, що і стало вирішальним під час голосування, то нібито саме він, п. Чернушка, і має відповідати за прийняте рішення. Бо тут, щонайменше, недбале ставлення до своїх обов’язків. І це, так би мовити, квіточки. Ягідки можуть бути вже після того, як правоохоронні органи вивчать ситуацію досконаліше. Зрештою, якщо захочуть вивчати, а якщо не захочуть, то «пиндель» тут уже буде за громадськістю та обласною радою. Адже саме депутати утверджуватимуть на посаді генерального директора діагностичного центру корупціонерку. Тим часом поцікавилася у голови конкурсної комісії, чи знав він про те, що претендентка з Хмельницького була визнана Апеляційним судом Хмельницької області 2014 року винною у вчиненні адміністративного корупційного правопорушення й оштрафована? Чернушка: – Ні, звичайно ж! Серед поданих нею документів на конкурс є обов’язкова довідка про наявність або відсутність судимостей на бланку від департаменту міністерства МВС України. Так ось, згідно з цією довідкою пані Свестун судимостей не має, – зауважив Степан Іванович. Отож, виходить, що кандидатка ввела в оману комісію? І подала липову – підроблену чи куплену – довідку? У цьому разі її кандидатура просто не може розглядатися та затверджуватися сесією обласної ради. Натомість Наталія Гусак, заступниця голови ОДА, яка опікується медичною сферою краю, під час позавчорашньої пресконференції, присвяченої саме впровадженню другого етапу медичної реформи в області, сказала, що знає про неприємну ситуацію з пані Свестун від місцевих ЗМІ. Вона також наголосила, що обласна рада свого часу не ввела до комісії представників ОДА і це, мабуть, є помилкою… За словами п. Наталії, вона говорила з представниками обласної ради… Одне слово, спостерігатимемо за тим, куди вирулить ця непроста історія та чи вийдуть сухими із води її нечесні «герої».

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *