Київський час за маятником Фуко…Або 20 кроків до зірок…

Якщо біля екватора маятниковий годинник йде повільніше, ніж у Парижі чи Чернівцях, то маятник Фуко в Київській політехніці передусім  демонструє обертання Землі навколо своєї вісі.
Але він здатний викликати і деякі асоціації…
Він може хитнутися в бік…
Відхилитися в сторону…
Сила переконань, як і сила Коріоліса, іноді змінюється з широтою пересування…
І Київ був по-осінньому холодним,  але і гостинно сонячним, Хрещатик – з наметами, вже з новорічними вітринами, але ще без головної штучної  ялинки на головній площі.
Рух по колу…

«Якщо університет не має автономії, він не працює вільно», – цей вислів ректора НТУУ «КПІ» Михайла Згуровського на одному з чисельних студентських сайтів «Студентське життя – це…» розміщено з відповідним особливим шрифтом в розділі з тегами «захист демократії».

25 листопада в НТУУ «КПІ» відбулося  відзначення 20-ої річниці утворення Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я».

А напередодні, 24 листопада, учасники регіональних об’єднань «Сузір’я», обласних ОЦ НТТУМ,  слухачі МАН, ЗАКШ відвідали музей авіації та космонавтики ім. І. Сікорського. У двох залах відділення музею відтворено історію становлення авіації в Києві та Україні. Представлено вироби ЗМКБ «Прогрес» ім. О.Івченка, підприємств «Авіант», «Авіакон», «Мотор-Січ», АНТК ім. Антонова та ін., особисті речі космонавтів, історичні документи.

УМАКО “Сузір’я” є ініціатором створення системи аерокосмічної освіти в Україні, одним із засновників Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова. Впродовж 20 років існування УМАКО «Сузір’я» в його проектах і заходах узяло участь більше двох мільйонів дітей. Для багатьох з них ця організація стала стартовим майданчиком у майбутню професію.

Урочистості 25 листопада розпочалися на Алеї Слави з покладання квітів до пам’ятників видатним конструкторам і ученим. Учні київської СЗОШ №36 ім. С.П. Корольова вишикувались вздовж алеї, як почесна варта, а Михайло Згуровський розказував основні віхи з біографії Є. Патона, С. Лебедєва, М. Кравчука, С. Корольова, А. Люльки, В. Челомея, Л. Люльєва, І. Сікорського.

Над Площею Знань  юні члени «Сузір’я» запустили в небо 20 ракет власного виготовлення на честь двадцятиріччя УМАКО «Сузір’я». А у фойє була представлена  виставка робіт «сузір’ївців»  – здебільшого моделей і макетів літаків і ракет, картин юних художників на космічну тематику. На виставці був також і макет балістичної ракети середньої дальності Р-12, яку привезла делегація з Чернівців і подарувала музею.

На прес-конференції  «20 кроків до зірок» учасники  окреслили історію розвитку космонавтики, відзначили роль українських учених, інженерів, робітників у здійсненні космічних польотів за часів СРСР і  про внесок у дослідження космічного простору сучасної України.   Було зачитано привітання, що надійшли на адресу організації від Голови Верховної Ради України В.М. Литвина та Голови ДКА України Ю.С. Алексєєва. Учасниками конференції були почесний президент УМАКО «Сузір’я», Президент України в 1994 – 2004 рр. Леонід Кучма, Голова Правління УМАКО «Сузір’я», народний депутат України ІІІ-IV скликань Олег Петров, ректор НТУУ «КПІ», академік НАН України Михайло Згуровський, перший космонавт України, Герой України Леонід Каденюк, радник генерального директора ДКАУ Едуард Кузнєцов, виконавчий директор УМАКО «Сузір’я» Сергій Дячков, заступник директора Київської філії Національного центру аерокосмічної освіти молоді України Броніслав Лапідус, ветерани Байконуру   та інші. Також говорили і про 2011 рік – рік Космосу, 50-річчя польоту Ю. Гагаріна у космос, 90-річчя від дня народження льотчика-космонавта Г.Т.Берегового, 100-річчя від дня народження конструктора ракетно-космічної техніки М.К. Янгеля, перспективи підготовки молодих працівників аерокосмічної галузі. Радник Голови ДКА України Е.І. Кузнєцов відзначив внесок УМАКО «Сузір’я» в формуванні сучасної молодої людини та вручив ювілейний нагрудний знак, випущений до 100-річчя від дня народження М.К. Янгеля, членам об’єднання – Л.К. Каденюку, О.В. Петрову, С.О. Дячкову та Б.Г. Лапідусу.

Завершилися урочистості нагородженнями до ювілею ветеранів аерокосмічної галузі, ЗМІ, активістів УМАКО «Сузір’я» та святковим концертом. Настя Матвєєва, учениця 11 класу, отримала почесну грамоту і ювілейний годинник з рук почесного президента УМАКО «Сузір’я», екс-Президента України Леоніда Кучми. Також нагороду отримав Чернівецький музей авіації і космонавтики, В.В. Яценко – завідувач Чернівецьким музеєм авіації і космонавтики.

 Київ, 24.11.2011

В музеї ім. І. Сікорського

Делегація Чернівецької області біля багатомісного космічного корабля серії "Восход": Анастасія Матвєєва, учениця 11 класу ЗНЗ №6, вихованка гуртка «Основи космонавтики» КЮТ «Кварц», Максим Яремійчук, учень 10 класу гімназії №7, Віталій Яценко, завідувач Чернівецьким музеєм авіації і космонавтики, Тетяна Спориніна, викладач інформатики гімназії №2, керівник гуртка «Байт» Чернівецького ОЦ НТТУМ

Біля моделі Місяця

Бібліотека КПІ

Вечірній Київ…

25.11.2011. НТУУ «КПІ»

Урочистості на на Алеї Слави

Запуск ракет

Прес-конференція

Земляки!

Відкриття виставки науково-технічної творчості дітей та молоді

Урочистий концерт

Фото Ірини Яровенчук ( Одеса)
Почесний президент УМАКО «Сузір’я», Президент України в 1994 – 2004 рр. Л.Д. Кучма вітає з нагородою В.В. Яценка

І вже після закінчення всіх святкових подій цього дня ми вирішили ще раз відвідати бібліотеку КПІ, де встановлений маятник Фуко. Він має довжину 22 м, діаметр бронзової кулі – 28 см, вагу – 43 кг. Студенти, які в цей час були в бібліотеці, нас запевнили, що шкала робить повний оберт за 37 годин 41хвилин. Майже стільки часу ми були у Києві. І вже поспішали на автобус, бо через реорганізацію залізної дороги квитків на потяг не було. В КПІ біля головного корпусу стоїть пам’ятник паровозу 1954 року випуску.


Сподіваюсь, що маятник не хитнеться в сторону створення музеїв залізної дороги…
Якщо до зірок було всього двадцять кроків, то до Чернівців 569 км…
І ці два дні спілкування, зустрічей стали для нас особливими і незабутніми. А УМАКО «Сузір’я» пішов двадцять перший рік…
…Сузір’я, сузір’я, сузір’я, сузір’я –
Дорога у зоряний світ,
Сузір’я, сузір’я, сузір’я, сузір’я –
Надії неспритний політ.
Сузір’я, сузір’я, сузір’я, сузір’я –
Велика космічна сім’я…
(з гімну «Сузір’я»)

Та Земля продовжує обертатися і без маятника Фуко…

Тетяна Спориніна,
фото автора

Чернівці – Київ – Чернівці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

12 коментарів “Київський час за маятником Фуко…Або 20 кроків до зірок…”