«Футбольна квітка», Євро-2012, андеграунд…

Євро-2012, свідками якого ми скоро будемо, в Україні має свою цілковито особисту історію з потягами Hyundai, з послугами low-cost авіакомпаній, з цінами на готелі, які здивували навіть Мішеля Платіні, з захисниками тварин в Україні на італійських стадіонах, з бурхливим будівництвом  стадіонів у Харкові, Донецьку, Києві та Львові, з дивними талісманами Славка та Славека, які більше нагадують диснейлендівських героїв, з чутками про бойкот та різними фінансово-балансовими плітками… Але Джанні Інфантіно підтвердив, що фінал ЄВРО-2012 достеменно відбудеться у Києві. А ось у Чернівцях 15 травня на Центральній площі, яка колись називалася площа Ринок, де була клумба для квітів,   відбулася презентація сучасної футбольної скульптури.

На цьому місті у 1827 році встановили перший мистецький пам’ятник Матері Божій. У 1918 р. Буковину зайняли румуни і встановили пам’ятник під назвою «Уніря» (Возз’єднання). У 1940 році в місто прийшли радянські війська і за одну ніч зникли і «Уніря», і тур, що стояв поруч. А на цьому місці обладнали клумбу для квітів. У 1943 році на постаменті стояв бюст Гітлера, а у 1951 р. відкривали пам’ятник вождю пролетаріату — В. І. Лєніну, у 1991 р. його демонтували. Зовсім недавно, у серпні 2011 на Центральній площі Чернівців встановили триметрову фоторамку, яку у травні вже цього року перенесли на Театральну площу, і клумбу теж не лишили у спокої. Її накрили червоним постаментом для арт-скульптури. Чому до слова «скульптура» додається «арт», я так і не зрозуміла ( під час відкриття у деяких виступах звучало саме таке словосполучення).
Адже скульптура і art – мистецькі терміни.
Може це андеграунд такий?
Те, що він не підтримує класичні шляхи видно навіть і не фахівцю з мейнстріму, бо для класичних форм і скульптур не потрібно підтвердження будь-яких реєстрів. Вони красномовніші за рекорди, ажіотаж та антураж флешмобів…


Арт-інсталяція з футбольних м’ячів «Футбольна квітка», що приурочена до проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу ЄВРО-2012, має розміри 6 х 3,8 м і складається з 1600 футбольних м’ячів. Представник Національного Реєстру рекордів України запевнив, що скульптуру визнано найбільшою, яку виконано з футбольних м’ячів. Нова «скульптура» у чернівчан викликала неабиякий інтерес, а клумба поки перечекає у справжньому underground. 

А ми, як і  мільйони вболівальників,  з нетерпінням очікуємо футбольного свята чемпіонату Європи з футболу ЄВРО-2012.

Тетяна Стрільчик, “Версії”,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 коментарів “«Футбольна квітка», Євро-2012, андеграунд…”