За іпотекою – шикуйсь?!.

340 сімей на Буковині перебувають у черзі на отримання молодіжного кредиту. Чи реально для них отримати квартиру? Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву є спеціалізованою фінансовою установою, через яку держава вирішує питання забезпечення громадян житлом. Дехто на нього тільки і сподівається, а дехто кляне останніми словами.

– Через нас реалізуються програми пільгового кредитування для молоді, компенсації відсоткової ставки комерційним банкам та відносно нова програма «Доступне житло», – розповідає Дмитро ШУЛЬГА, директор Чернівецького регіонального управління Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

– Розкажіть детальніше про молодіжне кредитування, адже не секрет, що нині більшість молодих сімей без квартир…

– У програмі молодіжного кредитування можуть брати участь особи віком до 35 років включно. Важлива умова: сім`я, яка хоче отримати від держави іпотеку, повинна перебувати на черзі як така, що потребує поліпшення житлових умов. Родина, яка не має дітей, бере кредит під 3% річних. Якщо є одна дитина – кредит безвідсотковий. Якщо є або через повний проміжок часу народжується друга дитина – сім`я повертає 75% від вартості кредиту, якщо третя – тільки половина кредиту.

Якщо сім`я працює в сільгоспсекторі або в соціальній сфері села, то вона теж має пільги: повертає 75% вартості житла.

Торік завдяки нашим програмам покращили свої житлові умови 15 сімей. За програмою молодіжного кредитування – 10, доступне житло – 5.

– На скільки років надається кредит?

– Повернення кредиту відбувається щоквартально протягом 30 років. Погасити кредит можна і раніше обумовленого терміну. Тоді знімається іпотека, і людина може у повному обсязі користуватися своєю квартирою.

– Дмитре Алімовичу, яким чином визначається розмір молодіжного кредиту?

– Розмір кредиту вираховується з кількості нормативних квадратних метрів. Тобто 20 квадратних метрів на людину плюс 20 квадратних метрів на сім`ю. Загальна кількість множиться на ту ціну Держбуду, яка існує в даній області у даний час. Наразі у Чернівцях це – 4300 грн. Тобто сім`я з трьох осіб може претендувати на площу у 83 кв. метра.

– Чи повинен позичальник вносити під заставу своє майно для того, щоб отримати кредит?

– Це система іпотечного кредитування. Тобто в заставу дається та квартира, на яку людина отримала кошти для будівництва. Поки кредит не повернений, житло перебуває у держави під заставою.

– А що коли з нашою гривнею, не дай Боже, щось станеться? Економісти прогнозують третю хвилю кризи!

– Коли щось станеться, тоді ви у мене про це й запитаєте. Я ж прогнозами не займаюся.

– Яким чином сім`я підтверджує свою платоспроможність?

– Доходи сім`ї ми не перевіряємо. Серед інших документів люди подають, звісно, довідку з місця роботи про зарплату. Але функцію контролю і розрахунку бере на себе комп`ютерна програма, а не конкретна людина. Кожна сім`я, яка встала на чергу для отримання молодіжного кредиту, отримує рейтингові бали. Таким чином формується своєрідна черга. Більше шансів отримати кредит від держави має той, хто набрав більше балів. Впливу на цей підрахунок не має ніхто. І якщо доходи сім`ї не відповідають вимогам повернення кредиту, то програма таку сім`ю відсіює.

– А нова програма «Доступне житло»…

– За програмою «Доступне житло» родині, яка потребує поліпшення житлових умов, держава безповоротно дає 30% від нормативної вартості житла. Норма за цією програмою – 21 кв. метр на людину плюс ще 10,5 – на сім`ю. Ціна квадратного метра тут встановлюється Кабміном. Сьогодні в Чернівецькій області це – 4930 гривень. Звертаю увагу, що в цій програмі немає обмеження за віком.

– Квартира обирається за смаком позичальника чи це окремо обрані будинки?

– Враховуючи, що маємо земельну ділянку, на якій будується молодіжний житловий комплекс, а ми є фондом сприяння молодіжному житловому будівництву, то всі гроші з держбюджету спрямовуються на кредитування цього будинку. Він знаходиться на вулиці Руській, 235В.

– Це – один із довгобудів…

– Так. Там із 70 квартир кредитів взято лише на 43. Тобто нам справді не вистачало коштів, щоби пришвидшити будівництво. Але завдяки цьогорічному фінансуванню, сподіваємося добудувати цей будинок уже до кінця 2012 року.

– Невже фінансування збільшилося?

– На 2012 рік з держбюджету на програму молодіжного кредитування виділено 1 млн. 600 тис. грн, з обласного – 400 тисяч, з міського – 800. Таким чином, ми маємо 2 млн. 800 тис. грн з усіх бюджетів. На програму «Доступне житло» виділено півтора мільйона. Тож сума від держбюджету, порівняно з попередніми роками, збільшилася, а з місцевих – ні.

– Скільки молодих сімей Чернівецької області наразі перебувають у черзі на отримання молодіжного кредиту?

– Нині у нас на черзі перебувають 340 сімей.

– А чи багато будинків для молоді нині будується?

– За програмою молодіжного будівництва уже здано в експлуатацію 32 будинки, 28 з яких – це багатоквартирні великі будинки. У процесі будівництва нині 4 об`єкти: у Чернівцях – на вулицях Руській, Чорноморській та Буковинській, у Сторожинці – на вулиці Чаплигіна.

– Ви можете назвати приблизну суму, яку доведеться сплачувати сім`ї з трьох чоловік, які взяли молодіжний кредит на придбання двокімнатної квартири?

– Перший внесок для такої сім`ї складе приблизно 800 доларів. Далі – щомісяця по 600 гривень. Тобто це доволі реально.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *