За 5 років у розвиток Чернівців залучено понад 43 млн євро

На розвиток  інфраструктури  у Чернівцях за останні п’ять років залучено 32,5 млн євро кредитів та майже 11 млн євро грантових коштів, повідомляє пресслужба міськради. Найбільшими кредиторами міста є Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO), німецький державний банк розвитку KfW, Європейський  банк реконструкції та розвитку, Фонд чистих технологій.

Чернівецька міськрада запозичила 5 млн євро у НЕФКО на енергоефективність у будівлях бюджетної сфери в Чернівцях. Усі платежі за цим кредитом станом на 1 жовтня здійснені вчасно й у повному обсязі.

«Чернівцітеплокомуненерго» під гарантії міськради отримали 10,5 млн євро кредитів на модернізацію  системи теплопостачання. «Чернівціводоканал» під гарантії уряду залучив 17 млн євро кредиту німецького державного банку  розвитку KfW на 1 етап модернізації системи водопостачання міста. На підтримку  цих  проектів залучені гранти: 7,3 млн євро від Фонду  Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Е5Р), 3 млн євро від Інвестиційного фонду сусідства (NIF) ЄС, 350 тис. євро від Фонду досліджень та консультацій.

У рамках Флагманської ініціативи Східного партнерства зі сталого муніципального розвитку місто отримало 1,218 млн євро гранту на модернізацію системи вуличного освітлення.

Окрім того, на реалізацію менших проєктів місто залучало грантові кошти від Європейського  Союзу, від Ради Європи, Європейської Комісії, МЗС Нідерландів, Норвегії, Мінрегіонрозвитку Румунії, USAID, Сервісної  служби  міста в єдиному світі (SKEW), Українського культурного фонду – загалом 11 грантів на суму 1,969 млн євро та 1,376 млн грн.

У рамках проєктів технічної допомоги, впроваджуваних Німецьким Товариством Міжнародної Співпраці (GIZ) Чернівці брали участь, спільно з Коломиєю (Івано-Франківська область) та Кам’янцем-Подільським (Хмельницька область), у проєкті «Енергоефективність в громадах» та у проєкті «Інтегрований розвиток міст в Україні».

За фінансової підтримки урядів Німеччини та Швейцарії Чернівці отримали допомогу з розробки Інтегрованої концепції розвитку Чернівців-2030, затвердженої міськрадою у червні 2019-го. Уже розроблено транспортну модель Чернівців, завершується розробка проекту з  реорганізації вуличного простору на громадський на перехресті вулиць Б. Хмельницького та Університетської, надається технічна допомога з розробки ТЕО проекту з’єднання нової й старої частини проспекту Незалежності.

Усі інфраструктурні проекти є довготерміновими і перебувають у стадії реалізації. Проекти фінансуються міжнародними інституціями і до міського бюджету ці кошти не надходять.

 

Від редакції: Вражає, чи не так?! Це ж півтора мільярда гривень у розвиток нашого міста! А чи відчувають це чернівчани? Думаємо, аж ніяк: дороги майже ті ж самі, за винятком проспекту Незалежності. Про міжбудинкові території й говорити не доводиться. Коли до Чернівців потрапляють львів‘яни, їх охоплює шок, бо таких «танкодромів», як перед нашими будинками, у них немає в найвіддаленіших від центру районах. А про транспорт і казати не доводиться: він ходить там, у Львові, як за кордоном – з хвилинною точністю. Та й уночі Львовом теж можна пересуватися. Прикметно, що опалення у багатоквартирних будинках вмикають… по погоді, тож можуть це зробити і ранньої осені та пізньої весни, щоби львів’яни не мерзли та почувалися комфортно в рідному місті. А чернівчанам комфортно? Питання риторичне.       

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *