Юлія Тимошенко: Треба розібратися, хто довів енергетику країни до кризового стану

Через те, що вчасно не було закачано достатньо газу в газові сховища та не покладено на склади вугілля, країна опинилася в стані реального енергетичного колапсу.

Про це повідомила Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко під час розширеного засідання Асоціації громад зон спостереження АЕС, що відбулося в Нікополі.

За її словами, НАК «Нафтогаз», маючи влітку на своєму рахунку майже 2 мільярди доларів, не використав ці гроші для того, закачати необхідний мінімум – 25-27 мільярдів кубів газу, а натомість для державних потреб було закачано лише 10 мільярдів кубів.

«За те, що Україна зазнає сотні мільярдів збитків у бюджетній сфері та гігантські збитки в реальному секторі економіки, несуть відповідальність конкретні люди. Вчора я подала до поліції заяву про злочин. А також ми зареєстрували тимчасову слідчу комісію і невдовзі за неї в парламенті проголосуємо, щоб з’ясувати, хто конкретно 2 мільярди доларів, які були на рахунку «Нафтогазу», поцупив і не закачав газ у газові сховища», – наголосила Юлія Тимошенко.

Друга складова енергетичної кризи, як зауважила лідер «Батьківщини», – вчасно не було закладено вугілля на склади теплових електрогенеруючих станцій.

Замість мінімально необхідних 2,5 млн тонн, вони поклали 700 тисяч тонн. І тому зараз ми «живемо» за рахунок аварійних перетоків електроенергії з Білорусі. При цьому маючи можливість вдвічі більше виробити електроенергії, ніж нам потрібно. На таких конкретних прикладах ми бачимо, що таке відсутність ефективного управління країною, – переконана Юлія Тимошенко.

Під час розширеного засідання Асоціації громад зон спостереження АЕС учасники заходу особливу увагу звернули на питання затримки розподілу між місцевими бюджетами 137,5 мільйонів гривень субвенцій з державного бюджету на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зон спостереження.

Юлія Тимошенко запевнила присутніх, що її команда зробить все необхідне, щоб створити у Верховній Раді міжфракційне об’єднання, яке б підтримувало інтереси всіх громад, які працюють в 30-кілометровій зоні спостереження.

«Потрібно повернути ту систему підтримки людей, які мешкають у цій зоні, та для органів місцевого самоврядування, яка існувала раніше. Йдеться про пільгові ціни на електроенергію для населення та направлення 1% від обігу від реалізації електроенергії атомними електростанціями у місцеві бюджети. Люди, які проживають у небезпечній екологічній зоні, мусять відчувати увагу держави», – підсумувала лідер «Батьківщини».

https://ba.org.ua/yuliya-timoshenko-treba-rozibratisya-xto-doviv-energetiku-kra%D1%97ni-do-krizovogo-stanu/

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *