Ринок праці на Буковині: Чому так важко витягнути тіньові зарплати на світло?

За розпорядженням Кабміну, 5 жовтня в Україні розпочалися  масштабні перевірки, спрямовані на детінізацію зайнятості й доходів. У перевірках беруть участь представники Державної служби з питань праці, Фіскальної служби, Пенсійного фонду, Нацполіції та інших органів державної влади.

Від 1 вересня по 4 жовтня Державна фіскальна служба у Чернівецькій області  сприяла  легальному оформленню на роботі 804 осіб, повідомив заступник її начальника Іван МАТІОС під час апаратної наради в ОДА. А загалом від початку року, за його словами, на Буковині легалізували 8,6 тис. робочих місць. Додаткові надходження склали понад 7 млн грн.

Начальник управління Держпраці у Чернівецькій області Іван ЛУЦАК зауважив, що завдяки їхній роботі упродовж вересня роботодавці оформили трудові відносини з 2437 найманими працівниками.

Натомість начальник Головного управління ПФУ в Чернівецькій області Михайло РОМАНІВ, не називаючи цифр, справедливо зауважив,  що краяни мають усвідомлювати, що кожний місяць нелегального працевлаштування, кожна гривня «в конверті» можуть суттєво вплинути на розмір їхньої майбутньої пенсії. Офіційна статистика нелегальної праці відсутня, її важко обліковувати, та, на думку п. Романіва, її відсоток у області, як і загалом в Україні, є доволі високим. За експертною оцінкою, на Буковині у сферах тимчасового розміщення й організації харчування, оптової та роздрібної торгівлі, транспорту нелегальна зайнятість досягає 20%-23% працівників цих галузей. Особливо висока вона у транспортній сфері. Та, за словами п. Романіва, транспортний відділ Чернівецької міськради – просто «непробивний».

«А що робити з тими головами ОТГ, які відверто кажуть, що не будуть сваритися з кумом?», – запитав посадовець, одразу ж сам і відповів: – Слід міняти свідомість роботодавців, щоби він не йшов на злочин проти найманого працівника».

Вл. інф.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *