Рентабельність горіхового бізнесу перевищує 400%, а Буковина – край горіховий

 

Порівняно із зерновими чи технічними культурами, рентабельність вирощування горіху вища в десятки разів. Про це на вебінарі Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва розповів Іван Юкал, агроном-практик та власник фермерського господарства «Єфрем».

У цьому бізнесі дуже важливо не допустити критичних помилок при закладенні саду. Зокрема, небезпечним є ігнорування погодних ризиків і ставка лише на один сорт.

При цьому можна обмежуватися не лише сортами. Свою доцільність демонструють сіянці горіха. Вони більш довговічні, морозостійкі, довше цвітуть і мають вищий потенціал урожайності. Проте врожай від сіянців неоднорідної якості, його важче калібрувати.

Щоб отримувати гарний вихід горіхів, Юкал радить додавати до посадок опилювачі. Вони мають становити 10-30% від усіх дерев. Фахівець зазначає, що горіх є вітрозапильною культурою. Бджоли беруть участь у цьому процесі дуже неохоче, хіба що поряд ростимуть медоноси.

Нині грецький горіх у шкаралупі продають гуртом від 30 грн/кг, ядра – приблизно по 160 грн. Проте, як зазначає фермер, ціна значно коливається протягом року й залежить від курсу долара.

«Багато горіху йде на експорт. Тільки зростає курс долара – збільшуються й ціни на внутрішньому ринку», – каже Юкал. Найдешевше горіх продають в листопаді, у період масового збуту.

Зазвичай одноосібники отримують 4 тис. грн доходу з дерева. В промислових масштабах – більше. Окрім ядер, фермери заробляють на продажі горіхових шкірок, перетинок, роблять настоянки, тюкують листя на корм для худоби.

Загалом, за розрахунками спеціалістів, на шостий рік плодоношення рентабельність промислового горіхового виробництва сягає 400-450%.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *