Понад 90% буковинських підприємців не читали Податкового кодексу

А майже кожен третій – боїться говорити про місцеву корупцію. На Буковині лише 7% опитаних підприємців знайомі з головним податковим документом. Натоміть 61% – з його положеннями не знайомі, а 32% – не впевнені, що читали цей документ.

Загалом ступінь інформованості підприємців області з нормативно-правового забезпечення є незадовільним. Підприємці часто навіть не підозрюють про існування дозвільних офісів і «єдиних вікон». Такі дані власного опитування підприємців оприлюднила Чернівецька обласна громадська організація «Буковинська агенція регіонального розвитку». Зокрема, у рамках проекту «Аналіз забезпечення та захист прав громадян на здійснення підприємницької діяльності у Чернівецькій області» було опитано 100 підприємців з міста, та ще 100 – з районів області.

Серед інших цікавих результатів опитування – факт того, що, як з’ясувалося, влада у більшості випадків у роботу підприємців не втручається. Проте жодних проблем з оформленням реєстраційних і дозвільних документів не мали 33,45% опитаних. 10% вказали на проблеми з терміном дії дозвільних документів, 9% – на те, що сума оплати за їх отримання не відповідала нормам. На порушення терміну видачі дозвільних документів поскаржилися 13% опитаних.

Щодо корупції, то з одного боку дослідження виявило, що, нібито, «рівень зловживань з боку представників органів державної влади щодо суб’єктів підприємницької діяльності є нижчим, ніж усередньому в Україні». Наприклад, лише 39% підприємців вважають, що наявність хабарництва у діяльності підприємств при взаємодії з державними органами присутнє. Проте…

– Були випадки, коли люди, доходячи до питання про корупцію, зупинялися і казали: «Ми не будемо відповідати в жодному форматі на це питання, вибачте», – розповів Олексій Грушко, керівник проекту під час прес-конференції у чернівецькому прес-клубі.

– І це при тому, що опитування здійснювалося на анонімній основі. Тобто, неможливо було ідентифікувати особу, а все одно люди боялися відповідати на питання анкети, – додає Микола Ляхович, голова громадської організації. – І таких людей було більше 30% відсотків…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *