Перевізники сфальсифікували розрахунки собівартості

На цьому наголошує Лідія АНЦИПЕРОВА, член Громадської ради з тарифної політики при Чернівецькому міськвиконкомі. А ще вона – фінансист і має 15 річний досвід керівника підприємства, а нині – ще й голова обласної ради Конфедерації профспілок недержавного сектору економіки. А отже, знає, що каже.

Громадська рада – не громадська, а чиновницька

– Пані Лідіє, ціни на комунальніпослуги, тобто так звані тарифи, ціни на продукти – головний біль українців: ростуть, мов на дріжджах. І саме Вас, до слова, журналісти найчастіше помічають, як активного поборника прав громадян, який виступає за справедливі комунальні тарифи.

Отож, на вашу думку, чому виконком Чернівецької міськради не прислухався до рішення Громадської ради з тарифної політики не підвищувати вартості проїзду в маршрутках міста?

– Як на мене, тарифи на комунальні послуги, особливо ті, що надаються підприємствами-монополістами, мають залишатися під пильним оком профспілок та громадськості. Адже тарифи стосуються сотні тисяч громадян та їхніх сімей. А, крім того, безпосередньо впливають не тільки на рівень та якість життя громадян міста, а й підприємств та підприємців. Саме через недолугу тарифну політику, що призводить дозростання витратпідприємства, у свою чергу, змушені скорочувати робочі місця, зменшувати Фонд оплати праці, чи також збільшувати ціну вже на свою продукцію, послуги.

Це наочно продемонструвала ситуація з так званим «податком на повітря» – введення двоставкового тарифу на теплопостачання, коли за квадратні метри, а не за спожите тепло, додатково споживачам треба платити протягом усього року. Чи це справедливо і чесно, чи ці питання не є справою профспілок? Безперечно – це справа профспілок!

Конфедерація профспілок спільно з громадськими організаціями – Буковинською партнерською агенцією, Українським народним домом у Чернівцях, об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), підприємцями, окремими депутатами міськради ще 2009 року ставила питання прозорості, зрозумілості, відкритості та чесностівстановлення тарифів. Саме тому, об’єднавши зусилля, ми стали ініціаторами створення Громадської ради з тарифної політики, розробили її положення, провели відповідну організаційну роботу.

Але, на жаль, створену за минулої депутатської каденції цю раду дуже умовно можна назвати Громадською, бо її склад більш ніж на половину складається із чиновників, у цієї ради немає повноважень, які ми визначали у положенні – міська влада вдало перетворила її утакий собі віртуальний орган.Тарифи мають прийматися відкрито, чесно, прозоро, бути зрозумілими для людей.

Стосовно рішення виконкому Чернівецької міської ради про збільшення плати за проїзд, то, вважаю, що перед тим, як підтримати перевізників, виконком, як мінімум, мав би заслухати аргументи Громадської ради. Так само пропозиції Громадської ради не були розглянуті депутатською комісією з ЖКГ. А більшість членів ради наполягали на тому, що в діях перевізників є ознаки змови у розрахунках собівартості перевезень пасажирів, бо всі розрахунки зроблені немов «під копірку». На цьому також наголошував представник Антимонопольного комітету, який входить до складу Громадської ради.

Здається, було би логічним, аби виконком передав всю відповідальність за встановлення розмірів тарифів у комунальній сфері на депутатський корпус, на відповідну комісію у міськраді – нехай вони несуть відповідальність! До речі, тоді у депутатів буде менше простору для популізму.

На моє глибоке переконання, проблеми у житлово-комунальній сфері пов’язані з тим, що ринок цих послуг монополізований. Тут немає конкуренції. Якщо існують такі природні монополісти, як Водоканал, то профспілкам, громадськості, депутатам треба бути дуже прискіпливими до їхніх тарифів, доходів та витрат, Але інші послуги – теплопостачання, утримання територій, будинків, транспортні послуги, тощо – тут має розвиватись здорова конкуренція, яка сприятиме підвищенню якості послуг та стримуватиме їхню ціну.

Маленький приклад цього літа їздила до моря у Болгарію, так ось там вартість проїзду міським транспортом, а відстані там немаленькі, з 2008 року залишились не змінними. Чому тоді у нас ціна маршрутки зросла у 3,5 рази? Є над чим поміркувати.

Профспілковий… запобіжник

– Між іншим, Чернівецька облпрофрада теж звернулася до виконкому міськради, запропонувавши скасувати рішення про встановлення тарифу на перевезення громадян у маршрутках!

– Це, звичайно добре, коли обласне об’єднання профспілок – Чернівецька облпрофрада, яка об’єднує 22 галузеві профспілки, за спиною яких стоять тисячі профспілчан та їхніх родин, – звертається до будь-якого органу зі своїми вимогами щодо захисту соціально-економічних прав громадян. Але «добра ложка до обіду». Робити ж такі заяви потрібно до прийняття рішення, а не після – це якось нелогічно. Тому, на переконання Конфедерації профспілок, ця заява облпрофради нагадує більше «імітацію» захисту людей.

Я кажу про це не для того, щоби звинуватити когось, а для того, щоби вкотре наголосити – профспілкам треба змінювати стиль і методи роботи! Стати потужною силою, дієвою, активною, професійною, відкритою до співпраці з іншими громадськими організаціями, з журналістами!

– Питання зайнятості, а точніше – «тіньової» зайнятості не можуть не хвилювати профспілки, якщо вони по-справжньому опікуються захистом людини праці, як казали в радянські часи…

– У липні Конфедерація профспілок брала участь у науково-практичній конференції, яка розглядала проблеми зайнятості та ринку праці безпосередньо Чернівецької області. І головний акцент мого виступу спрямовувався на роль та місце профспілок у вирішенні проблем зайнятості. На моє глибоке переконання,щоби розв’язати проблему зайнятості, треба, перш за все, створити легальний ринок праці. А «детінізація» зайнятості неможлива без активної розбудови профспілкових структур у приватному секторі економіки. Адже наявність дієвих профспілкових організацій слугує запобіжником і зарплат у «конвертах», і порушень трудових прав найманих працівників та самозайнятого населення.

Ми готові надати підтримку, пораду, консультації всім, хто хоче створити профспілкову організацію на підприємстві, фірмі, установі, де працює. Адже лозунг Конфедерації профспілок недержавного сектору економіки – «Разом для кожного!».

Конфедерація об’єднує та представляє інтереси людей найманої праці, самозайнятих громадян та підприємців. Ми готові до чесного і відкритого діалогу з владою та роботодавцями. Готові стати організованим, чесним, конструктивним посередником та дійсним захисником і представником людини праці.

Наш телефон:
0372–574118. Запрошуємо до співпраці активних, небайдужих людей.

Ставлення українців до проблеми легалізації заробітної плати

Опитування населення України щодо ставлення українців до проблеми легалізації заробітної плати провела компанія «Research & Branding Group». За їх результатами:

• Для більшості жителів України (72%) важливо, щоб роботодавці їм платили саме офіційну зарплату.

• Більше половини українців (52%) сьогодні готові вимагати від роботодавців виплати офіційної заробітної плати.

• Переважна більшість українців (71%) у цілому позитивно ставляться до ініціатив Кабінету Міністрів України з виведення зарплат «з тіні».

• Дві третини українців (61%) дотримуються думки, що відповідальність за «зарплати в конвертах» повинні нести роботодавці і лише 3% вважають, що відповідати за подібну практику повинні працівники, які отримують «зарплату в конверті». Ще 16% респондентів дотримуються думки, що відповідальність повинні нести в однаковій мірі як роботодавці, так і працівники.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *