Новий податковий кодекс: знищить чи загартує підприємців?

«Малий та середній бізнес як індикатор успішних економічних реформ» – такою була тема засідання чернівецького прес-клубу реформ, яка зібрала в облдержадміністрації як представників влади, так і громадських захисних організацій краю.

– Ми побоюємося, що через зміну податкового кодексу, підвищення тарифів на комунальні послуги та монополістів, малий і середній бізнес почне занепадати та зменшиться на 20, а то й на 25%, – зазначив Володимир ДОРОШ, голова правління Буковинської фундації підтримки регуляторної реформи в Україні, член і голова робочої комісії громадської ради при облдержадміністрації.

Розвиток малого та середнього бізнесу є дуже важливим не тільки для Буковини, а й для України загалом. Оскільки однією із важливих складових наповнення бюджету краю є дохід саме від цього сегменту підприємництва.

За словами Олександра ТИМЧУКА, заступника начальника Головного управління економіки Чернівецької облдержадміністрації, начальника управління з питань підприємництва, регуляторної політики та моніторингу розвитку соціальної сфери, на забезпечення підприємництва заплановано виділити понад 650 тис. грн, та виділили тільки 200. Левова частка цих коштів йде на погашення відсотків у банках.

– Однією із болючих тем для підприємців і надалі залишається розмитнення товарів,– зазначає Ігор КУХАРЧУК, голова правління Чернівецького міського центру захисту приватних підприємців та підприємств малого бізнесу. – Через високі тарифи на мито, підприємці, на жаль, змушені часто-густо вдаватися до контрабанди чи завозити товар за заниженими цінами або ж давати митникам хабара.

Друга важливо-болюча проблема підприємців, на думку їхніх захисників, це супровідні документи на цей же товар. А також великі нарахування на фонд оплати праці. Зрештою, таких проблем є безліч, зате органів, які захищали би права підприємців, на державному рівні немає.

Як значний негатив учасники прес-клубу відзначили те, що Чернівецька міська рада на місцевому рівні прийняла рішення про найвищу ставку єдиного податку для першої групи спрощенців, які торгують вроздріб на ринках. Хоча закон дозволяв установити від 1% до 10%. Підприємці погодилися б на 5%, максимум на 7%, а ось 10% для них – це занадто. Наголошувалося, що рішення було прийняте без обговорення з підприємцями.

– Я вважаю, що бізнес захищати не треба і допомагати не варто, – наголосив Богдан СТОРОЩУК, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії та менеджменту, заступник декана економічного факультеті Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича з наукової роботи та інформації. Бізнес потребує не захисту, а невтручання – йому не варто заважати. Стан розвитку малого та середнього бізнесу показує рівень економічної свободи. Чим легше і простіше заснувати таке підприємство будь-де, тим більші можливості в будь-кого зробити це, тим більше людей реалізує свій потенціал, тим вищими будуть темпи економічного зростання і рівень добробуту. Бізнесу байдуже, яка влада – червона, зелена, синя чи коричнева – бізнесу головне, щоби йому дали спокій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Новий податковий кодекс: знищить чи загартує підприємців?”