Мільярд гривень на безгосподарність і неефективний менеджмент комунальних підприємств спишуть у Чернівцях

Більше 1 млрд грн планує виділити міська рада на покриття збитків 5 комунальних підприємств. Про це повідомляє Центр реформ та розвитку – Чернівці.

Йдеться про «Програму фінансової підтримки комунальних підприємств міста Чернівців та здійснення внесків до їхніх статутних капіталів на 2017- 2022 роки (покриття збитків, які виникли на комунальних підприємствах внаслідок неефективного менеджменту та інші заходи), затверджена рішенням Чернівецької місткої ради №1774 від 23.07.2019 р.

Час від часу міська рада вносить зміни до Програми фінпідтримки комунальних підприємств, розробником якої є департамент ЖКГ. Згідно з внесеними у липні змінами, обсяг фінансування Програми перевищив 1 млрд грн! Скільки ще грошей з бюджету Чернівців буде спрямовано на покриття збитків комунальних підприємств, сприсинених їхнім неефективним менеджментом? Можливо, варто спрямовувати бюджетні гроші у розвиток та модернізацію цих підприємств? (Адже тільки втрата води становить 60% і, зрозуміло, що водоканал покриває її за рахунок споживачів, – «Версії»).

Загальний обсяг фінресурсів, які виділяються з бюджету Чернівців на реалізацію Програми у 2017-2022 роках, складає 1,01 млрд грн. Та за фактом лише 2017-2018 року вже виділено близько 423 млн грн, а на 2019 рік заплановано ще 173 млн грн, тож реальна сума за підсумками року буде значно більша.

Хто ж є «учасниками» Програми фінансової підтримки? Це КП «Чернівецьке тролейбусне управління» – 429,35 млн грн, КП «Чернівціводоканал» – 369,5 млн грн, МКП «Чернівцітеплокомуненерго» – 95,3 млн грн, КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці» ім. Леоніда Каденюка – 63,3 млн грн, МКП «Чернівціспецкомунтранс» – 53,2 млн грн.

Позитивною рисою останньої редакції Програми є наявність додатків 3-5, у яких з’явився перелік заходів, передбачених Програмою, та перелік результативних показників програми, чого не було у попередніх редакціях. Проте вони є загальними та поверхневими. До прикладу, показниками продукту є кількість підприємств, що фінансуються в межах програми, а показниками якості – відсоток підприємств, яким надається фінансова підтримка. Водночас показники ефективності – це обсяг фінансової підтримки одного підприємства! (?) Що покажуть такі показники, крім 100% виконання? Тож складається враження, що у ДЖКГ відсутні спеціалісти.

А далі виникають запитання. Чому ДЖКГ не встановлює чіткі і досяжні KPI (Key Performance Indicators — фінансова та нефінансова система оцінки, яка допомагає організації визначити досягнення стратегічних цілей, – «Версії») для кожного з підприємств, які отримують фінансову підтримку з бюджету? Чому Чернівецька міська рада виділяє понад мільярд гривень бюджетних коштів без визначеного цільового призначення??? Відповідь на поверхні: шукаймо тих, кому це вигідно.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *