Міфи та правда про банківські депозити

До редакції надходить чимало запитань, які стосуються розміщення банківських депозитів. Ми вирішили звернутись до фахівців фінансового ринку, які підтвердили чи спростували поширені в народі переконання стосовно надійності розміщення банківських вкладів.

Міф 1. Тримати гроші на депозиті зараз невигідно. Відсотки за вкладом менше рівня інфляції. – Ні!

За прогнозами МВФ, рівень інфляції в Україні до кінця 2009-го становитиме близько 17% (Секретаріат Президента та Кабмін пророкують інфляцію ще нижче: 14% та 13% відповідно). Чий прогноз правдивіший, дізнаємося в кінці року, але у будь-якому випадку відсотки за вкладами зараз перевищують ці показники. Та й гідної альтернативи депозиту немає.

Просто треба уважно вибирати банк, в якому відкриваєте депозит. Перевірте, чи банк не має зовнішніх боргів, чи не залучав він активно іпотечне кредитування, чи досі видає споживчі кредити, своєчасно виплачує депозити, а також чи готовий до дострокової їхньої виплати. Сміливо відкривайте депозит саме в такому банку.

Міф 2. У період кризи краще купувати банківське золото, ніж відкладати кошти на депозит. – Ні!

Банківське золото – теоретично вдала довгострокова інвестиція. Але саме довгострокова, оскільки навіть через 2-3 роки продати невеличкий злиток золота без збитків буде складно через велику різницю між ціною купівлі та продажу. Якщо ви плануєте залишити спадок онукам, то придбання золота – правильний вибір. Але якщо збираєтесь використовувати капітал самі, то краще зберігати його в грошовій формі – на депозиті.

Міф 3. Надійність банку можна оцінити за його рейтингом. – Не завжди.

Світовий досвід показує, що не можна орієнтуватися на оцінку рейтингових агенств, якщо ситуація на ринку нестабільна. Наприклад, на момент банкрутства американський банківський гігант «Lehmаn Brothers» мав найвищий рейтинг фінансової стійкості «А2». Це означає, що падіння банків відбувається швидше, ніж визначаються рейтинги.

Отже, краще проаналізувати ситуацію самостійно, тим більше що банківська система досить прозора і звіти про фінансові показники діяльності будь-якого банку можна знайти на сайті НБУ. До того ж факт, що банк не затримує виплати за депозитами, у наших умовах набагато важливіший за дані будь-якого рейтингу. Звертайте увагу саме на це.

Міф 4. Тримати кошти у банківському сейфі надійніше, ніж на депозиті. – Ні!

Зберігати кошти в банківському сейфі в умовах сьогодення – обкрадати себе. Адже гроші знецінюються, а у сейфі замість прибутків приносять витрати. Депозит – значно вигідніше вкладення, воно дозволяє зберегти кошти від інфляції, за умови, що тільки ваш вклад знаходиться у фінансово стабільному банку. На користь банку в нинішніх умовах говорять такі фактори: відсутність іпотечних кредитів, відсутність зовнішніх запозичень, продовження споживчого кредитування на товари та послуги, повна та своєчасна виплата депозитів, а також готовність до дострокової виплати за вкладами.

Міф 5. Якщо банк надає кредити, то це говорить про його надійність і можна впевнено відкривати у ньому депозит. – Так!

Те, що банк продовжує кредитувати в умовах кризи, повністю свідчить на користь його стабільності. На сьогодні такі банки можна перерахувати на пальцях однієї руки.

Міф 6. Банк надійний, якщо він готовий достроково повернути гроші за депозитом. – Так!

Стовідсотковий критерій надійності фінансового стану банку – його принципова готовність видавати кошти за депозитом за особистою вимогою вкладника (на термінове лікування чи інші надзвичайні ситуації).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *