Коли будинок горить, не час з’ясовувати, якого кольору відро

Україна може опинитися в ситуації, коли навіть за великі гроші не буде газу

Країна вступає в опалювальний сезон з критичними показниками: вугілля накопичилося втричі менше, ніж планувалося, запаси газу на третину менше, ніж в минулому році. Не виключені відключення електроенергії, зупинки хімічної і металургійної галузей…

Європейські компанії, незважаючи на те, що ціна на українському внутрішньому ринку зашкалює, почали відбирати газ зі сховищ в Україні. З початку жовтня вони вже вивели 10% свого газу. Зрозуміло, що в першу чергу вони прагнуть забезпечити договірні зобов’язання в своїх країнах, які їм потрібно виконати. Відповідно, надії уряду на те, що іноземні компанії не поспішатимуть брати свій газ, не виправдалися. мінус газ європейських компаній, там навіть менше 11,5 млрд кубометрів газу, чого, якщо зима холодніша за попередню, буде недостатньо. Минулої зими зі сховищ було зібрано 13 млрд кубометрів газу. На цьому тлі Нафтогаз припинив закачування природного газу в сховища.

Це означає, що те, про що неодноразово попереджала Юлія Тимошенко, коли звертала увагу на накопичені проблеми в енергетиці, стає реальністю. Ігноруючи попередження і пропозиції, не маючи компетенції впоратися з ситуацією самостійно, влада потрапила в пастку. Україна вже перебуває в кризовій ситуації, а в найбільш вразливий момент – прямо перед початком опалювального сезону.

Незважаючи на обіцянки влади, ціни зростуть. Люди та установи отримують платіжки в кілька разів вищі, ніж обіцяла влада, «газовий» меморандум не працює. А головне, газу може не вистачити фізично на зиму. У ситуації, коли будинок горить, не час з’ясовувати, якого кольору відро. Настав час прислухатися до тих, чия компетентність в енергетичному секторі не викликає питань.

План невідкладних дій, запропонований Юлією Тимошенко на засіданні Погоджувальної ради Верховної Ради, містить конкретні та чіткі заходи, які можуть запобігти катастрофічному сценарію для країни.

По-перше, це введення надзвичайного стану в енергетиці для швидкого наведення порядку в промисловості і країні в цілому.

По-друге, негайне припинення експорту газу з України.

По-третє, ліквідація всіх посередників між газовидобувними компаніями та облгазами.

По-четверте, прийняття законопроекту «Батьківщини» No4680 про використання дешевого газу українського видобутку виключно для потреб населення.

Крім того, лідер “Батьківщини” наполягає на розслідуванні корупційної змови, в результаті якої газ не був закачаний в сховища влітку, коли ціни на неї були в 6 разів меншими. При цьому гроші, виділені на ці цілі, не використовувалися за призначенням. Також необхідно розібратися з історією пахучої корупції, як навесні структури Фірташа продавали великий обсяг газу з ПГ за аналогічною ціною.

Розраховувати на те, що чиясь допомога ззовні тут не варта, Європа, якій самому не вистачає газу, навряд чи нічому допоможе. Так само, як ми не повинні сподіватися на випадковість і сподіватися, що природа помилує нас.

Korrespondent.net

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *