Їстимемо кав’яр ложками?

Так, але не всі. Більшість обійдеться вітчизняною кабачковою

Останні півроку слово «криза» відмінюється так часто, що люди просто перестали реагувати на його зміст, а мовчки чекають: «Що ж далі?».
Із подорожчанням продуктів на українських ринках прилавки майже всіх магазинів дивують порожнечею. І, певно, кожного з нас, окрім хіба що тих, які вміють «харчуватися» повітрям, цікавить одне питання: «Чи не зникнуть бува з магазинів звичні для нас товари?»

Варіант 1. Супермаркети

– Чесно кажучи, не можу сказати, що з наших прилавків зникають товари, – каже адміністратор одного з відділень мережі супермаркетів «Колос». – Завози не зменшилися і дорогих цукерок продається не менше, ніж раніше. Можливо, деякою мірою вітчизняні товари й продаються краще, але закордонним від цього не гірше, бо інтерес до них не зникає.

Варіант 2. Покупці

– Останнім часом взагалі намагаюся менше ходити до крамниць. Не хочу настрій собі псувати. Самі розумієте: криза, зарплатню зрізали. От і доводиться якось крутитися, – поділилася переживаннями Інна Степанівна, вчитель української мови та літератури однієї зі шкіл міста. – Раз на місяць їздимо з родиною до супермаркету. Закуповуємо найголовніше: крупи, макарони, картоплю та м’ясо. А далі вже за необхідністю можу хліба та молока купити – цим наперед не запасешся.

Та щоби продукти зникали – якось цього не помітила. Може, делікатеси, але ми собі й раніше їх дозволити не могли. А от побутові товари – це вже точно дефіцит. По-перше, ціни зросли навіть на туалетний папір та пральний порошок, а по-друге, й кількість їхня на очах зменшується.

Варіант 3. Продавці

Вони ж вважають, що це тільки початок. Після підписання президентом Закону про введення 13%-ої цільової надбавки на імпортний товар, який набрав чинності 6 березня, деякі продукти зовсім зникнуть з наших столів.
Через підвищення надбавки товар стане ще дорожчим, а попит, зрозуміло, меншим. Крім того, курс валют постійно стрибає і ніхто точно не може прогнозувати його. Отже, імпортери просто бояться втратити купу грошей, вкладаючи їх у продукцію закордонних виробників.

Варіант 4. Експерти

Щодо дефіциту на вітчизняні продукти не варто хвилюватися. За словами начальника державної інспекції контролю за цінами Віктора ЛАЩАКА, Чернівецька область посідає одне з перших місць із забезпеченості продуктами харчування. Зокрема, такими, як молоко, овочі та м’ясо. А от із борошном, макаронами та рисом ситуація трохи гірша. Проте спеціалісти запевняють, що в нашій області достатньо фабрик, цехів і заводів із виробництва необхідних продуктів харчування.

На запитання, чому в Європі ціни на товари падають, а в нас навпаки, п. Лащак відповів, що причина не в дефіциті, а у вартості складових, необхідних для виготовлення і обробки продуктів, тобто у вартості енергоносіїв. І нарікати на виробників немає сенсу.

Утім, можемо заспокоїти ласунів та гурманів: у тих, хто звик бачити у своєму холодильнику делікатеси, стресів не буде! Товари не можуть зникнути взагалі. Вони все одно продаватимуться у спеціалізованих крамницях, які орієнтуються на заможного покупця.

Тож коли хтось звик їсти червону ікру ложками на сніданок, він ніколи не відмовиться від такого задоволення.

Олександра МАЛАХОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *